Torsdag ble én av tre delfinaler av konkurransen "Det norske måltid" arrangert i Mathallen i Trondheim. Det var sju ulike kategorier, som dekte alt fra både sjømat og øl til kjøtt og meieriprodukt. I kategorien "årets sjømat foredlet" vant Garnvik med lakseloins med pepper og konjakk.

- Det ligger mye hardt arbeid i å lykkes, og jeg er fremdeles i en nyoppstartet fase. Alle har et håp om å vinne, men det å vinne er helt ubeskrivelig, sier en tydelig rørt Garnvik.

Les også: - Både utseendet, lukt og smak må appellere

– Hjertebarnet mitt

Garnvik har drevet med røyking av laks i noen år, og hatt dette som hobby ved siden av jobben sin i Tine.

– I fjor startet jeg firmaet mitt, men det var ikke før i år at jeg virkelig satset for fullt, forteller han.

Granvik tror det var smaken av laksen som fikk juryen til å peke ut han som vinner.

– Blandingen av røyket laks og konjakk er spesiell. Dette er hjertebarnet mitt, og det er stort å vinne denne delfinalen. Finalen er bare en bonus, sier Garnvik.

Det har blitt arrangert tre delfinaler, én i Bergen og Oslo. Trondheim arrangerte den siste av delfinalen. Finalen i "Det norske måltid" blir avholdt i Stavanger 6. januar neste år, og skal ledes av Arne Hjeltnes. Her skal også prisene "Årets matspire" og "Det norske måltids hederspris" kåres.

Les også: - En levende kokebok

Les også: - De kikker ikke bare, men kjøper også

Stor variasjon

Roar Hildoen var juryleder under delfinalen i Trondheim, og han roser Garnviks røyket laks.

– Han har valgt loin, noe som er den beste delen av laksen, og innpakningen var delikat. Han har røyket den, og tilsatt pepper og konjakk. Konjakksmaken var heller ikke så altfor fremtredende. Mye av den røyket laksen er fet, men hans var lekker med en fin farge. Dette var virkelig en høykvalitets laks. Dette var absolutt en verdig vinner. Jeg skjønner at han ble rørt. Det er riktig av ham å satse på dette feltet, forteller Hildoen.

Juryen besto av Hildoen, Lars E. Vestedal, Ole Jacob Hoel og Anne Karine Statle. Hildoen sier at juryen for det meste var enige i valg av vinnere, men at det ble diskusjon i ølkategorien. Han synes det var svært spennende å være jurymedlem i en delfinale av "Det norske måltid".

– Fordi det ikke bare var trønderske produsenter her, men varer fra hele landet. Derfor ble det veldig spennende, og mye som vi ikke hadde smakt før. Fordi variasjonen her er så stor, måtte vi virkelig fokusere, sier jurylederen.

Les også: Lokal mat – en politikkdrevet suksesshistorie

Les også: Rørvik Fiskemat er årets lokalmatprodusent

– Høyt nivå

Erik Lier, butikk og restaurantansvarlig i Mathallen, var koordinator for konkurransen. Han synes delfinalen gikk veldig bra, og synes de er heldige som får arrangere en slik konkurransen i Mathallen.

– For Mathallen er det viktig med slike arrangement, da vi er ganske nye. Her får vi vise både lokale og norske produsenter. Det har også vært høyt nivå og det er et vidt spekter i konkurransen. Det er en fornøyelse å jobbe med så flinke folk som de i "Det norske måltid". Dessuten er det veldig gøy å ha med Roar Hildonen, restaurantens far her i Trondheim, sier Lier.

Høyt nivå: Erik Lier, butikk og restaurantansvarlig i Mathalle, og Roar Hildoen, juryleder under delfinalen i "Det norske måltid", mener det var høyt nivå på delfinalen som ble arrangert i Mathallen torsdag. Foto: Kristian Helgesen