Mandag kveld var i underkant av 1000 Uke-funker til stede i det gigantiske konsertteltet i Høyskoledalen, på folkemunne kalt Dødens dal. Musikken går for full guffe over høyttaleranlegget og «konsertgjengerne» har det gøy og smådanser foran scenen. Plutselig blir musikken skrudd av og en stemme over høyttaleranlegget ber alle om å gå ut den nærmeste utgangen.

- I kveld har vi hatt to øvelser som endte med evakuering. Det første scenarioet handlet om at vi må stanse en konsert på grunn av publikumspress foran scenekanten, mens den andre handlet om branntilløp bak scenen, sier konsertsjef Ole Kristian Knudsen i Uka-15.

Teltet som skal huse hele ni arrangement under den tre uker lange festivalen har en maksimalkapasitet på 6000 mennesker.

- Det gikk veldig bra. Vi fikk evakuert raskt, og det er det viktigste. Det gir oss selvtillit at vi har kontroll, sier Knudsen.

Adressa.no skal sende daglige videoreportasjer hver dag under UKA. Les mer om det her.

Har gitt brannvesenet kart

Uka har hatt denne øvelsen foran hver festival i mange år. Utrykningsleder Roald Øye i 3. brigade ved Trøndelag brann- og redningstjeneste synes øvelsen er svært nyttig, også for dem.

- Det er fint å bli kjent med stedet og hva slags planer de har. Vi har fått egne kart og vi vet hvor de har plassert gasstanker, aggregat og oppmøteplasser, forteller han.

Han tror likevel kveldens ryddige versjon av evakueringen kan bli litt mer utfordrende i en reell situasjon.

- Det kan være 6000 mennesker og alkohol inn i bildet. Da blir det litt annerledes, men jeg tror de har god kontroll.

- Hvordan vil det være å få brannbilene frem til selve teltet med en stor folkemengde utenfor?

- Det er et godt spørsmål, og Uka har sagt at de skal ha vakter som får publikum til siden når vi kommer opp bakkene her. Det blir spennende å se, sier Øye.

Rykker ut med tre biler

Han understreker at det er viktig at bilene kommer helt frem til teltåpningen.

- Bilene er full av utstyr, og vi kan ikke løpe hele Midtbyen for å hente det, sier han.

Dersom det skulle bli behov for evakuering på grunn av brann så vil brannvesenet automatisk rykke ut med tre brannbiler. Er det behov for flere ressurser vil de bli tilkalt.

- Dette er et av de områdene hvor vi har definert at vi skal rykke med tre vogner med en eneste gang, sier Øye.

Én av artistene som skal spille under Uka har over 340 millioner avspillinger i Spotify. Les mer om den eventyrlige suksessen her.

Alle ut innen ti minutt

Event manager Tormod Bjørnhaug i Uka forteller at de har jobbet med evakueringsrutiner i over ett år.

- I dag klarte vi å få i underkant av 1000 mennesker ut på 1 minutt og 20 sekunder. Det er derfor realistisk å tro at vi skal klare det på godt under ti minutter i en ekte situasjon, sier han.

30. september braker det løs med første arrangement i teltet i Høyskoledalen. Da er det promenadekonsert og startskudd for Uke-festivalen. Etter konserten blir det valfart ned til Studentersamfundet for å se avdukingen av det tradisjonsrike Uke-navnet.

God øvelse: Roald Øye, utrykningsleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste, og Tormod Bjørnhaug, event manager i Uka-15, synes det er godt å få en skikkelig gjennomgang av evakueringsrutiner. Foto: PÅL HAUGBRO
Gikk raskt: Uke-funkene som deltok i øvelsen ble evakuert på 1 minutt og 20 sekunder. Foto: PÅL HAUGBRO