Jul med Nøtteknekkeren

Første adventssøndag nærmer seg og BUL-teaterlagets voksengruppe er klare med juleklassikeren «Nøtteknekkaren».

Saken oppdateres.

– Alle kjenner figuren. Alle husker noe om jul, mus og lekesoldater. Men hvem kan egentlig historien om Nøtteknekkeren, spør instruktør Marita Rødset. Selv visste hun lite før teaterlaget valgte E.T.A. Hoffmans kjente fortelling som juleforestilling.

Ikke ballett

– Vi leste både boka og forskjellige manus, før vi til slutt valgte et amerikansk manus som er nærmest originalfortellingen. Det blir faktisk urpremiere på nettopp dette manuset i Norge, sier Rødset.

Nøtteknekkeren er en magisk reise i tid og rom, hvor skillet mellom drømmer og virkelighet ikke alltid er tydelig. Reisen begynner når to barn får dukker i julegave av sin småskumle onkel.

– Det er utrolig artig å sette opp Nøtteknekkeren slik at folk kan bli kjent med historien. Vi har mikset musikken til Tsjajkovskij med moderne sanger, og kuttet ut balletten. Det blir derimot både sjonglering, stepping og kampsport på scenen, lover instruktøren.

Drømmescene

Kunstneren Line Lorna G. Tessem har stått for kulissene, og skuespillerne tror det blir lett for barna å drømme seg inn i forestillingen.

– Når kunstneren sa hva hun hadde tenkt å gjøre, fikk jeg hakeslep. Verdenen hun har skapt for oss er helt utrolig, synes Nøtteknekkeren selv, Frank Audun Kvamtrø.

BUL-teaterlag har lang tradisjon med familieforestillinger. «Nøtteknekkaren» føyer seg inn i rekken med kampscener, dramatikk og glitter for voksne, og humor og konfektskikkelser for de små. Barna skal denne gangen sitte på puter helt foran scenen.

– Kampen mellom lekene og musene foregår nesten blant ungene, og når isrøyken kommer, blir det nok ekstra spennende for dem, tror Kvamtrø, som også er scenograf.

Stykket har premiere i dag og spiller til og med første desember. Første adventssøndag blir det hele to forestillinger.

«Nøtteknekkaren» har premiere i kveld i BUL-salen, Gildevangen Hotell, kl. 18.00 og holder forestillinger frem til 1. desember.
 
    
      (Foto: Ksenia Novikova)

  Foto: Ksenia Novikova

 
    
      (Foto: Ksenia Novikova)

  Foto: Ksenia Novikova

 
    
      (Foto: Ksenia Novikova)

  Foto: Ksenia Novikova

På forsiden nå