Hjorten gjenoppstår

Hundre års humor-tradisjoner vekkes til live når Hjorten gjenoppstår i sommer.

Sceneduo: Stine Mari Langstrand og Lars Eggen skal gjenskape stemningen fra Hulda Malmströms og Ernst Rolfs dager på Hjorten. 

Saken oppdateres.

Det skjer i Alf Tande-Petersens sommershow på Rica Nidelven Hotel, der stemningen fra gamle dager i Ila gjenskapes i tre forestillinger 5., 6. og 7. juli. Tande-P lover at det blir en varieté som skal minne trondhjemmerne om hva byen en gang hadde – og kan bygge videre på.

–Hjorten var et underholdningssted av internasjonal klasse. Hit kom sangere og varietéartister direkte fra de store byene i Europa. Trondheim var en metropol når det gjelder underholdning og lå langt over andre norske byer. Denne rike tradisjonen må vi ta vare på og utnytte, mener Tande-P, som i går viste frem to av sine artister i forestillingen, sangerne Stine Mari Langstrand og Lars Eggen. På scenen vil de opptre vekselvis med blant annet akrobater og muskelmenn – og Tande-P som konferansier.

En smak av verden

–Hjorten sto i nær kontakt med Berns salonger i Stockholm og med Tivoli i København, og sammen kunne disse stedene tilby store internasjonale navn lange og attraktive kontrakter. Særlig var det klasse over sommersesongen, men Hjorten hadde et tilbud året rundt med sine to scener, hage, dansemusikk og restauranter. Dette var lenge et Tivoli i miniatyr, en smak av verden. Noe sånt skulle jeg gjerne sett byen fikk tilbake. Tradisjonene har vi, og humoren er fortsatt et trøndersk aktivum, slik at vi godt kan gjøre Trondheim til en humorby. Gjerne med en fast scene i lignende omgivelser som på Hjorten, sier Tande-P, som slik ser langt ut over det glimt av fordums humorhistorie han gir i varieteen på Rica.

Til de tre forestillingene har han i tillegg til sceneprogrammet hentet frem en rekke bilder og plakater som vil bli stilt ut i foajeen ved hotellscenen. På Trøndelag Folkemuseum har han også funnet gjenstander og effekter som vil bli brukt på forskjellige måter i scenografien.

Etterlyser minner

–Da Hjorten ble revet i 1964, var det flere som tok vare på ting. Det finnes mange minner rundt om i byen, og jeg ser gjerne at folk tar kontakt og forteller om hva de har. Jeg håper det også melder seg noen som fortsatt husker Hjorten, der det fortsatt var servering frem til 1955, og der det ble spilt amatørrevy til det siste, sier Tande-P. Programmet er satt sammen som en typisk sommer-varieté fra Hjortens lange glanstid. Ernst Rolf, i Lars Eggens skikkelse, står naturligvis på plakaten.

–Det var jo på Hjorten han debuterte, sier Tande-P.

I en av sine roller opptrer Stine Mari Langstrand som russisk primadonna, mens hun sammen med Eggen byr på et gjenhør med Gerd og Otto. Utenfra kommer eksotiske artister som fakiren Tobias, muskelbuntene Golden Power fra Ungarn og den komiske akrobatduoen Steckels fra Danmark.

–Ingen av disse har opptrådt i Norge før, men er etterspurt på scener rundt om i verden, der varietétradisjonen fortsatt er høyst levende, sier Tande-P og legger til at forestillingen tradisjonen tro også får trønderske innslag, blant annet med vitseduoen Trønderkaillan og i form av Alv Schiefloes geniale sangtekster. Selv vil konferansieren nok bidra med noen trønderskrøner underveis.

–Den trønderske humoren var i høy grad til stede på Hjorten. Den hevdet seg godt selv i et internasjonalt selskap og gjør det fortsatt, mener Alf Tande-Petersen.

På forsiden nå