Satser stort på opera

Fjøsfestivalen i Melhus åpner med egenprodusert opera torsdag. «Peder-Otto – om egg og kjærlighet» er festivalens mest ambisiøse nysatsning.

  Foto: Øystein Vidnes

Saken oppdateres.

Den gamle låven på Loddgarden er i anledning Fjøsfestivalen gjort om til operascene. Komedien «Peder-Otto – om egg og kjærlighet» skal være den første operaforestillingen som er gjort på trøndersk.

– Den handler om en ungdoms håpløse forelskelse og kåtskap, og er på et kunstnerisk nivå som ingen har gjort opera på i distriktstrøndelag tidligere, mener festivalsjef Magnus Loddgard.

Historien er løst basert på «Figaros bryllup» og foregår på en gård i Trøndelag i mellomkrigstiden. Operaen er laget i samarbeid med erfarne folk fra opera- og teatermiljøet.

Et naturlig innslag i en gårdsopera er gårdsdyr.

–Det vil bli levende haner på scenen. Vi satser på at de vil oppføre seg fint, sier festivalsjefen, som også står bak musikken til operaen.

Se festivalens hjemmeside for fullt program.

Folkefest i Melhus sentrum

Fjøsfestivalen, som startet som en vennefestival i 2002, har for lengst vokst seg ut av fjøset på Loddgården. Via låven, kirken og en badstue, har arrangementet i år nådd Melhus sentrum.

På lørdag inviterer Rasmus Rohde, Sigurd Julius og Resjemheia til folkefest med gratiskonserter i sentrum, mens Vigdis Hjorth skal lese dikt i en badstue på kvelden. Fredag blir det blant annet skrivekurs for ungdom.

Loddgarden er fortsatt hovedarena, og der er forberedelsene i ferd med å komme i mål.

–Det er kaotisk og hektisk her nå, men vi skal greie det, fastslår festivalsjef Magnus Loddgard.

–Det er ikke bare bare å gjøre om en gård en selv bor på til festivalarena. De siste ukene har vært et hardkjør, sier han.

Spiselig urtestol

Et av Fjøsfestivalens mer kuriøse innslagene er en urtestol.

–Det er rett og slett en stor stol som man kan sitte i og spise av. Det er kunstneren Frøydis Lindén som har laget den, og folk kan bruke den til talerstol, betro seg til urtene eller bare spise av den, forklarer Loddgard.

–Så den forsvinner i løpet av festivalen?

–Nei, det er den altfor stor til, erklærer han.

På forsiden nå