Nekter å heise norsk flagg

Museumsdirektør Pontus Kyander vil at Trondheim Kunstmuseum skal skape debatt om flaggets betydning.

Direktør ved Trondheim Kunstmuseum, Pontus Kyander, vil ikke bytte ut museets eget flagg med et norsk flagg på offisielle flaggdager. 

Saken oppdateres.

I en uttalelse på museets facebookside i dag, proklamerer han at et nasjonalflagg aldri vil vaie fra museumsbygningen mens han er direktør.

- Trondheim Kunstmuseum inviterer alle, uavhengig av opprinnelse eller stedstilhørighet. Nasjoner er ideer fra det 19. århundre, hevder Kyander.

Han mener et flagg kan brukes og misbrukes, og ved å la være å bruke det norske flagget, innbyr museet ifølge Kyander til diskusjon om hva et flagg innebærer.

- Et nasjonalflagg kan symbolisere nasjonalisme, som i verste fall betyr at en nasjon ser på seg selv som bedre enn en annen, legger han til.

Ventrepolitiker reagerer

Venstres fylkesleder i Sør-Trøndelag, Trond Åm, reagerer på Kyanders utspill.

- Kyander sparker flagget i fanget på nasjonalister og ekstremister. Det er synd, for flagget er godt egnet som minste felles multiplum i et samfunn preget av etnisk og kulturelt mangfold, uttaler fylkeslederen.

Åm mener det norske flagget er et symbol på felles tilhørighet i det liberale demokratiet.

Les også: Trond Åms kronikk «Wergelands flagg».

Les også: Utstillingsåpningen ble bombetruet.

Vil diskutere nasjonalisme

Lørdag åpnet Trondheim Kunstmuseum utstillingen «Sammen», som er den første Pontus Kyander har satt sammen i museet. Utstillingen handler om menneskelige fellesskap, med 22. juli 2011 som et utgangspunkt for de spørsmål som stilles.

- Nå må vi diskutere nasjonalisme, og ikke Breiviks tilregnelighet, som vi har diskutert i det året som har gått siden den nasjonalistiske terrorhandlingen. Åpenbart betyr flagget noe for ham som det aldri kan bety for meg og deg, sier Kyander.

Museumsdirektøren er glad for at det oppstår debatt rundt flagguttalelsen hans.

- Det er klart at folk reagerer på dette. Vi vil vekke diskusjon. Vi er ikke her for å dekorere samfunnet med fine bilder, sier han om museets funksjon.

Til tross for uviljen til å heise et norsk flagg, er Kyander åpen for at museet kan flagge med for eksempel sameflagget eller «andre nasjoner uten territorier».

Trondheim Kunstmuseum har ikke flaggplikt, da det ikke er en statlig institusjon.

På forsiden nå