Gratishaugen

Ladehammerfestivalen byr på rock om kvelden, og klovneakrobatikk om dagen. Helt gratis.

Kvelden var ennå lys og ung da Ripoff spilte. Rundt 500-600 besøkte Ladehammerfestivalens første dag. 

Saken oppdateres.

I et ellers stille nabolag på Ladehammeren siver en coverlåt av Rancid ut over tretoppene.  Bak bussholdeplassen ligger en opplyst traktorsti. Inn i skogen, opp kneika, til toppen av Ladehammeren, en av Trondheims mindre kjente perler.  Her holder Ladehammerfestivalen til, og Trondheimsbandet Ripoff underholder med punkslagere fra 90-tallet.

Den tre år gamle festivalen driver uten inngangspenger, uten artisthonorar, og sikkerhetssjekken er to jenter som sitter i veikanten og smiler velkommen. Festivalleder Simon Lie må bare løpe rundt med noen ullpledd før han kan forklare at overskuddet går til Wayback, en organisasjon som hjelper straffedømte med å finne veien til et lovlydig og rusfritt liv.

- Vi har gitt til Kirkens bymisjon og Redd barna før. Wayback er ganske nye i Trondheim, og ikke så mange vet av dem. Vi tenkte at bidraget vårt ville gjøre større forskjell for dem enn for de litt større organisasjonene.

Heier på Wayback

Dette var litt av grunnen til at Magenta tok turen fra Oslo for å spille gratis.

- Vi synes alltid det er gøy å spille i Trondheim, sier vokalist Vilde Lockert. – Og så liker vi at de donerer overskuddet til Wayback, dem heier vi på.

Gitarist i bandet, Anders Odden med fartstid fra bl.a. Celtic Frost, Satyricon og Apoptygma Berzerk, mener det er nå det 15 år gamle bandet kan presentere musikken slik han ønsker.

- Det er lettere å spille live med samples nå, uten at du trenger så mye dyrt utstyr. Vi er jo ikke et sånt band som kan drasse rundt på masse utstyr, utdyper han mens Barren Womb gjør seg ferdig med settet sitt.

Festival med utsikt

Festivalområdet er en liten perle i seg selv. Den hammerformede skulpturen krydrer en fabelaktig utsikt over byen og fjorden. I kiosken selger de russisk kjøttsuppe, afghansk gryte og økologisk saft. Nede i skråningen er det innredet en stilig DJ-lounge, og festivalbutikken selger passende nok strikkede pannebånd. Det er tross alt bare de mest optimistiske som fortsatt kaller det sommer, og lufta er klar og kald. Bandet Drontheim ankommer standsmessig i en gammel militærbil, og røyklegger sceneområdet med røykgranater. De synger på norsk, tysk og engelsk, alt etter som hva tematikken i sangen er. Musikalsk ligger de i et landskap som Seigmen-fans kan kjenne igjen.

På festivalens første dag er det i det hele tatt mye hard musikk, mens lørdagen skal fylles med pop, rap og ska. På dagtid er det klovneakrobatikk og magiske eventyrbøker fra kl. 12-17, før konsertene begynner kl. 18.

Trondheimsbandet Drontheim røykla scenen og gjorde det vanskelig å ta bilde av noe annet enn vokalisten. 

Trondheimsbandet Drontheim røykla scenen og gjorde det vanskelig å ta bilde av noe annet enn vokalisten. 

Festivalleder Simen Lie sier de vill arrangere festival fordi det skjer litt lite på Ladesiden av byen.
- Og så er det et veldig fint område, som ikke alle er klar over.
 

Festivalleder Simen Lie sier de vill arrangere festival fordi det skjer litt lite på Ladesiden av byen. - Og så er det et veldig fint område, som ikke alle er klar over.  

På forsiden nå