- Lager god film om vonde tema

Margreth Olin ble tildelt Edith Carlmarprisen da hun besøkte Vift-festivalen på Verdal.

Margreth Olin ble tildelt Edith Calmar-prisen av Femmina filmfestival tirsdag. 26. oktober har hennes fjerde dokumentarfilm premiere, «De andre».  

Saken oppdateres.

Filmprisen er opprettet for å hedre Norges første kvinnelige filmregissør, og deles ut av Femmina Internasjonale Filmefestival.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Olin får prisen fordi «hun er en uredd kunstner med integritet» og «fordi hun gir norsk film en temperatur og et trykk den trenger, og fordi hun viser hvordan vonde tema kan bli god film».

Femminas leder Svein Inge Sæther overrakte prisen, og Olin kvitterte med å love debatt når den viktigste filmen hun har laget, «De andre», har premiere om to uker.

LES OGSÅ: Olin fikk Amnestyprisen

Barn som ikke får omsorg

«De andre» er hennes fjerde dokumentarfilm, og her følger hun en rekke ungdommer som har søkt asyl i Norge, og fått midlertidig oppholdstillatelse. På grunn av at de er mindreårige, og mangler en forsvarlig omsorgsituasjon i hjemlandet, får de opphold fram til de er 18 år. De som blir vurdert til ikke å ha videre beskyttelsesbehov, må ut av landet.

I nedtellingen fram mot 18-årsdagen bor ungdommene på asylmottak. Mange utvikler sterke fysiske og psykiske plager.

-Det er barn som har opplevd det aller verste, som kanskje har sett foreldrene sine bli drept. De kommer fra de mest utsatte områdene i verden, men opplever at de ikke får hjelp til traumene sine. De får ikke noe omsorg, sier Margreth Olin til adressa.no

Femminas hedersgjest

Filmregissøren besøkte Vift-festivalen på Verdal onsdag der hun var hedersgjest hos Femmina Internasjonale Filmfestival, som er en del av Vift.

I etterkant av prisutdelingen, holdt hun et timelangt foredrag og viste klipp fra filmen.

Juryen for Edith Carlmarprisen 2012 har bestått av Marit Bakken (Midtnorsk Filmsenter og tidligere festivalleder hos FIFF), Eli Gjerde (programsjef Trondheim Kino) og Anne Gjelsvik (professor i filmvitenskap ved NTNU).

Vift – Verdal internasjonale film- og teaterfestival er et samarbeid mellom Nord-Trøndelag Teater, Høyskolen i Nord-Trøndelag og Femmina Internasjonale Filmfestival. Festivalen arrangeres fram til og med 14. oktober.

På forsiden nå