Om årets beste app egentlig er en app i det hele tatt, kan vi krangle om til Dovre faller. Likevel kan vi i dag vanskelig forstå hvordan vi klare å leve uten denne for bare halvannet år siden. Vi har riktignok noen uklare minner om hvordan vi knotet med å koble Iphone og Ipad til ITunes for både å oppdatere, synkronisere og overføre. Alt dette ble historie da backup -og synkroniseringstjeneste iCloud ble rullet ut den mot slutten av 2011. Men det var først i året som snart er forbi at tjenesten fikk fart på seg og gjorde det den var ment å gjøre - nemlig å sørge for full synkronisering helt uten input fra oss brukere.

Årets apper 2012

1. iCloud (iOS)

Apples eget lagringssystem i nettskyen leder suverent an kampen over den mest brukte appen i 2012. I mange tilfeller så var ikke brukerne engang klar over at de brukte den til daglig. Men per juli 2012 så hadde over 150 millioner brukere aktivisert iCloud-systemet på enten iOS eller Mac OS X. Apple har enda ikke gått ut med noe offentlige tall over hvor mange brukere systemet har nå på slutten av året, men vi tar vel neppe for mye i om vi tipper at tallet forlengst har passert 200 millioner brukere. Felles for de fleste brukere som har lagt igjen kommentarer er den positive opplevelsen de har hatt med at iCloud lagrer både brukerdata og kjøpsdata på en enkelt konto som igjen overføres sømløst til andre enheter uten at brukeren selv trenger å foreta seg noe. Så hva er da egentlig iCloud for noe?

iCloud er et nettskybasert backup -og lagringssystem som tillater brukerne å lagre data som musikk, bilder og apper på servere uten å selv måtte ta aktiv del i denne lagringen. Systemet ble først rullet ut i forbindelse med lanseringen av IOS 5. iCloud kan brukes av alle enheter som bruker Apples to operativsystemer iOS og Mac OS X i tillegg til Microsoft Windows ( Windows Vista Service Pack 2 og utover). iCloud synkroniserer også brukernes epost, kontaktlister, kalendere, bokmerker, notater, iWork-dokument i tilegg til en rekke andre data. iCloud lar også brukerne full back up av enheter uten å måtte gå omveien om iTunes.

Det eneste tjenesten krever av brukeren er at den blir aktivert på de ulike enheter som har iOS 5 eller senere. All data synkroniseres deretter automatisk og overføres / lastes ned til andre enheter du måtte ønske.  Dette betyr i klartekst at om du kjøper en app på iPhone så lastes denne automatisk ned på de øvrige enhetene du måtte ha med iCloud aktivert.

iCloud finner du på Apple-enheten din under ikonet for innstillinger. Derfra trenger du bare å skru alle innstillinger (foto, kontakter, safari etc.) slik at et hvitt 1-tall på en blå bakgrunn vises.

2. Google Maps ( iOS / Android)

Tidligere i år så forsvant Google Maps fra Apple-plattformene. Nå er den tilbake igjen. Kanskje den aller beste kart-applikasjonen i verden akkurat nå. Apples eget kartsystem kan ta seg en bolle. Google Maps er uunnværlig.

3. Netflix (iOS / Android)

Å kunne nyte Netflix-utvalget på et nettbrett med god skjerm er ganske så genialt. Ingenting slår det å kunne nyte en serie-maraton på TV-skjermen og så fortsette med nettbrettet under dyna når Ole Lukkøye begynner å melde seg. Hverken Viaplay eller HBO Nordic –appen er etter vår mening like god som løsningen Netflix har valgt ( nemlig at appen forandrer grensesnitt i forhold til hvilken plattform du bruker den på).

4. Curiostity - What`s inside the cube (iOS / Android)

Hvordan få millioner av mennesker til å hakke løs på den samme kuben når kun en eneste person i hele verden får vite hva som er inne i den? Svaret er nysgjerrighet. Den eksentriske spillutvikleren Sir Peter Molyneux gikk fra en godt betalt jobb som europeisk toppsjef i Microsoft for å lage sitt eget firma 22 Cans. Hans første utfordring var å lage et sosialt eksperiment som de alle bortsett fra en person får vite utkommet av. «Curiosity - What`s inside the cube» er rett og slett en app der du ser en kube som består av et ukjent antall lag. Disse lagene igjen består av millioner av mindre brikker som må hakkes løs en etter en av brukerne. Ingen vet hvor mange lag kuben har eller hva som skjuler seg i midten, men Molyneux har lovet at den heldige vinneren vil få en «opplevelse som fullstendig vil forandre vinnerens liv». Hva dette egentlig er vil vi aldri få vite (med mindre DU er den heldige som hakker vekk den siste brikken).  Per 20. desember så var 111 lag hakket vekk fra kuben.

5. Instagram (iOS / Android)

Opprinnelig lansert allerede i 2010, men det var først i år at Instagram-feberen virkelig tok av. Instagram er en gratis foto-fildelingstjeneste og sosialt nettverk som med enkle grep lar brukerne ta bilder, legge til effekter og dele disse med andre brukere. Instagram-bilder skaleres til en kvadratisk form og minner derfor mye om gamle Kodak Instamatic og Polaroid-fotografier.

6. Minecraft - Pocket Edition

Svenske Markus Persson skjøt gullfuglen da han utviklet Minecraft i samarbeid med en stadig voksende brukergruppe i 2009. Ideen om å la betalende kunder få tilgang til en programvare som kun var i et tidlig stadium (pre-alpha) var uhørt i bransjen. Men Perssons forretningsplan viste seg å være et sjakktrekk av dimensjoner. Betalende kunder kunne selv komme med ønsker om hva de ville se i Perssons sandkasseverden. Og da Minecraft offisielt ble lansert den 18. november 2012 var spillet et overflødighetshorn av funksjoner og underholdningsverdi. I august 2011 ble en begrenset versjon av spillet lansert for Xperia Play på Android Market (Nå Google Play), deretter ble det sluppet versjoner for både iOS og Xbox 360.  Nå, på tampen av 2012, er mobilversjonene av Minecraft nesten like innholdsrike som PC og Mac- versjonene. Ikke bare et av de aller beste spillene til smarttelefoner og nettbrett, men et av de beste spillene uansett plattform som har kommet i de siste par årene. Minecraft er et «must».

7. Baldur`s Gate - Enchanted Edition ( iOS -kun for Ipad 2 eller senere versjoner)

Det har blitt kalt «tidenes beste rollespill». Og ikke uten grunn. Opprinnelig laget for Windows PC i 1998, nå tilgjengelig i nyoppusset utgave for Ipad. Baldur`s Gate var Bioware Corporations (Mass Effect, Dragon Age, Star Wars: The Old Republic) inngangsbillett til suksess. Siden 1998 har kanadiske Bioware med de to legene Ray Muzyka og Greg Zeschuk i spissen blitt synonymt med noen av de største videospillsuksessene de de siste ti årene. Mange vil likevel hevde at nettopp Baldur`s Gate (og oppfølgeren Baldur`s Gate II) er deres ubestridte mesterverk.

Til en pris godt under hundrelappen så er nå dette enorme (spilletid 40-60 timer) spillet tilgjengelig på Ipad. Dette er ikke et lett tilgjengelig spill slik som f.eks. Angry Birds eller Doodle Jump. Baldur`s Gate krever både konsentrasjon og mange timer med fordypning i både regelverk og historien, men har du tid og engasjement nok så venter det deg en rollespillopplevelse av de helt sjeldne på nyere utgaver av Apples nettbrett.

8. Dropbox / Google Drive  (iOS / Android / Symbian / Blacberry OS )

Nettskylagring som lekende lett lar det overføre filer mellom en rekke forskjellige enheter. Windows til Mac OS X? Ikke noe problem. Android til iOS? Gjort på et sekund. Mange vil kanskje hevde at Googles egen nettsky-tjeneste Google Drive gjør det samme like så bra. Vi holder en knapp på Dropbox på grunn av noen massive og svært så gode oppdateringer på tampen av året. Men uansett hvilken av disse to du velger (hvorfor ikke velge begge to? - de er jo gratis), så gjør begge det samme - nemlig å overføre og få tilgang til filer uansett hvor du er til en lek.

9.  The Walking Dead (iOS)

I vår kåring av årets beste videospill 2012 fant denne en naturlig plass på listen som et spill som var tilgjengelig på både Windows, Mac OS X, PS3 og Xbox 360. Så hva er vel ikke mer naturlig at den også får sin velfortjente plass på denne listen?

The Walking Dead er en animerte spillserie (mer som en digital pekebok enn som et «spill» i tradisjonell forstand å regne) basert på tegneserien og TV-serien av samme navn. Dette er en ny form for historiefortelling og kan vanskelig sammenlignes med noe som helst annet. The Walking Dead på mobil og nettbrett forteller en historie som foregår parallelt med tegneserien og TV-serien. Du må ta mange valg underveis; noen av disse får store konsekvenser for hvordan historien utvikler seg.  Så langt er det laget en «sesong» som består av fem mindre episoder. Vi tar vel neppe feil om vi allerede nå spår at vi får en fortsettelse til neste år.

10. Spotify ( iOS / Android)

På ingen måte helt ny, men en tjeneste som blir bedre og bedre for hver oppdatering. Nesten all musikk i verden tilgjengelig til enhver tid. Hvem hadde vel kunnet tenke seg til noe sånt for bare ti år siden? Strømming (streaming)  har så definitivt kommet for å bli.

iCloud. Årets ti beste apper ble valgt ut på grunnlag basert på intern kåring i redaksjonen, samt popularitet og antall nedlastninger basert på topplister hos App Store og Google Play.
Google Maps
Netflix
Curiosity - What`s inside the cube?
Instagram
Minecraft - Pocket Edition
Baldur`s Gate
Dropbox / Google Drive
The Walking Dead
Spotify