Akkurat nå så renner det over av gode spill-apper både på App Store (for iPhone, iPod og iPad) og Google Play (Android-telefoner og Android-nettbrett). Utvalget er rekordstort for begge operativsystemene og kvaliteten på det som gies ut er høyere enn noen gang før.

Derfor passer det perfekt å ta med seg en smarttelefon eller to og et nettbrett på den litt kjedelige flyturen til Kreta, Mallorca, Rhodos eller hvor dere nå har tenkt dere. De litt lange og seige timene etter formiddagens badeøkt passer perfekt til litt lett spill-underholdning, for ikke å snakke om pustepausen på verandaen mens du ser solen gå ned over Middelhavet.

Vi har trålet både Apples App Store og Google Play på kryss og tvers for å finne de beste spill-appene fra året som har gått siden forrige sommerferie. Her er våre hjerteligste anbefalinger.

NB! Være klar over selv om flere av disse spillene er gratis å laste ned så har de fleste aggressiv bruk av IAP ( In-App-Purchase). Med andre ord at du kan bruke penger inne i selve spillet for å kjøpe / skaffe deg fordeler.

LIMBO

(iOS)

Kr. 35.-

«Limbo» ble opprinnelig sluppet for Xbox 360 i 2010. I forrige uke kom den til App Store, optimalisert for iPhone og iPad. Har du begrensede midler å bruke på nettbrettet eller smarttelefonen din så er dette førstevalget. «Limbo» er et av de mest innovative og beste spillene som er sluppet de siste fem årene - uansett plattform eller produksjonskostnader. Kort fortalt så handler det om at du styrer en liten gutt som av ukjente grunner våkner opp i Limbo (en slags mellomtilstand for sjeler som venter på forløsning fra arvesynd før de kan sende til dødsriket, Limbo ble i middelalderen forstått som en tilstand uten smerte, men samtidig uten gudsnærhet.)

«Limbo» foregår på et 2D-plan i sort og hvitt. En rekke gåter og farer venter den lille gutten på hans vei mot det som kan være både frelsen eller fortapelsen. En scene som inkluderer en gigantisk edderkopp byr på en av de mest skremmende sekvensene som noengang er laget i et videospill. Således er «Limbo» et spill utelukkende for voksne spillere. Når det er sagt så være klar over at du finner ikke noen grafisk fremstilling av vold og blod i «Limbo». Den underliggende følelsen av skrekk og gru er mer psykologisk enn noe annet. Det som skremmer deg er det du tror har skjedd / vil skje og ikke det du ser på skjermen.

«Limbo» er både et mesterverk i spillsjangeren og et lite kunstverk i seg selv. Dette er garantert de best brukte 35 kronene du kan finne på App Store akkurat nå. Anbefales over alt annet.

Les også: «Sykt deilig» - vår anmeldelse av «Limbo» på Xbox 360 fra 2010

CANDY CRUSH

(iOS / Android)

Gratis

«Candy Crush» kom allerede i november i fjor, men det er først nå at det tidligere Facebook-spillet virkelig har fått opp farten på App Store og Google Play. «Candy Crush» er uten sammenligning det mest populære spillet på denne anbefalingslisten globalt sett.

Spillet tar den velkjente match-tre -formelen og legger til ørlite grann historie og rollespillelementer for syns skyld. Resultatet er et spill der du føler at du gjør «framgang mot målet» ( i motsetning til f.eks. «Bejeweled» som fungerer mer som en evighetsmaskin ute mål og mening). «Candy Crush» starter lekende lett, men det tar ikke lenge før du møter en vegg og blir spurt om å «kjøpe» deg fordeler. Som alltid i spill med IAP så er vår holdning at du bør stå over (men du bestemmer selvsagt selv), for i likhet med de fleste andre gratisspill med IAP-pushing, så er det også mulig å «vinne» i «Candy Crush» uten å måtte bruke en eneste krone.

«Candy Crush» e r avhengighetsskapende og det e r morsomt. Derfor får det også en anbefaling fra oss.

SOLSTICE ARENA

(iOS)

Gratis

Sommerens store overaskelse for de som vil ha litt mer motstand og kompleksitet i sommer-appen sin er «Solstice Arena». Dette er et såkallt MOBA-spill ( står for: Multiplayer Online Battle Arena). Spillere som tidligere har erfaring med titler som «Defender of the Ancients» og «League of Legends» skjønner øyeblikkelig hva dette betyr. Er du derimot ukjent med MOBA-begrepet så får du et kortfattet forklaring her.

Et MOBA-spill framtsår som en blanding av strategispill som «Starcraft» og rollespill som «World of Warcraft». Du styrer én enkelt helt som sammen med enten to eller fire andre har som oppdrag å ødelegge fiendens base. På motsatt side av kartet står et annet lag klar til å gjøre det samme mot deg. Så langt, så enkelt. Kompleksiteten oppstår i det du forstår at du har en rekke helter med forkjellige fordeler og ulemper å velge mellom. Således oppstår behovet for å ha et balansert lag.

MOBA-spill kan best oppsummeres med følgende utsagn: Enkelt å forstå, vanskelig å mestre. Men utviklerne av «Solstice Arena» har gjort en liten genistrek. De har nemlig fjernet mange av de mer komplekse detaljene og reglene fra de «vanlige» MOBA-spillene. Tilbake står en nedstrippet og minimalistisk versjon av sjangeren - perfekt tilpasset korte ti-minutters økter på padda eller telefonene. Det beste av alt er at spillet er fullstendig gratis og at du behøver ingen av de mange gjenstandene som utviklerne forsøker å selge deg i løpet av spillets gang. Du kan velge å spille alene mot spillets kunstige intelligens eller mot andre mennesker via multiplayer. Velger du det siste så vil du oppdage at den korte ferieuken på Mallorca var over før du rakk så mye som å duppe stortåa i Middelhavet.

DUNGEON HUNTER 4

(iOS / Android)

Gratis

Vi slipper ikke unna Gameloft denne sommeren heller. Den franske giganten som lager flest nettbrett og smarttelefonspill av dem alle blir bedre og bedre for hvert år. I allefall gjelder dette det som øyet ser. «Dungeon Hunter 4» er «Diablo III» på telefonen eller nettbrettet ditt. Grafikken er den vakreste av absolutt alle spill på disse plattformene så langt ( med kanskje et lite forbehold til «Infinity Blade II»). Spillbarheten er som kniv i smør og til tross for den aggresive pushen av IAP-produkter så kan du spille «Dungeon Hunter 4» helt gratis fra soloppgang til solnedgang.

WHERE'S MY MICKEY

(iOS / Android)

Kr. 6.-

Husker du det lille spillet «Where's My Water?» fra et par år tilbake. Her er det på nytt, men denne gangen med Mikke Mus som hovedperson. Du skal hjelpe Mikke med å «fange vannet» i et spill som byr på passe vanskelige gåter for de aller minste. Ikke en essensiell del av sommer-underholdningen på nettbrett og smartelefoner, men vi tar det med på denne listen likevl fordi det den sympatiske prisen går hånd i hånd med den kvalitetssikringen som Disney er kjent for.

XCOM: ENEMY UNKNOWN

(iOS)

Kr. 140.-

Ja, vi vet at prisen er avskrekkende, men dette er ikke et hvilket som helst smarttelefon eller nettbrett-spill. «XCom: Enemy Unknown» var et av fjorårets store utgivelser til PC og konsoller. Spillet vant også prisen for «Game of the Year» i en rekke publikasjoner. Så hva er det egentlig som forsvarer en slik pris? Jo, «XCom: Enemy Unknown» er det mest ambisiøse spillet for telefoner og nettbrett så langt. Vi snakker om et gigantisk og komplisert strategispill med enorm dybde. Tenk på titler som «Civilization» og «Age of Empires» og du skjønner hvor vi vil hen. Kanskje ikke det spillet som passer best i sommervarmen når sola steiker og du knapt kan se hva som skjer på skjermen, men vi må ta det med i våre anbefalinger uansett. Utgivelsen av «XCom: Enemy Unknown» markerer nemlig et viktig skille i spillunderholdningens verden. Nå er nettbrett og smarttelefoner straks likestilt med hva konsoller som Playstation 3 og Xbox 360 kan by på.

STAR WARS: KNIGHTS OF THE OLD REPUBLIC

(kun for iPad)

Kr. 70.-

«Star Wars: Knights of the Old Republic» er en av de store rollespillene fra kanadiske Bioware («Mass Effect», «Dragon Age»). Og dette ti år gamle spillet er også udiskutabelt det beste Star Wars -spillet som noensinne har blitt laget. Opprinnelig utgitt kun for PC, men her optimalisert for iPad. Prisen er riktignok langt høyere enn hva du er vant til å betale på App Store, men til gjengjeld så får du et Star Wars -eventyr som varer hele sommeren gjennom og sannsynligvis langt fram mot jul. Hvor mange spilletimer du kan få ut av «Star Wars: Knights of the Old Republic» er opp til deg, men vi snakker minimum 40 timer her, gjerne over 100 om du er villig til å utforske alle kriker og kroker i dette enorme universet. Spillmessig så snakker vi om et rollespill av den god, gamle skolen der du har all tid i verden til å tenke gjennom ditt neste trekk. Siden rollespillklassikeren «Baldur's Gate» nylig ble trukket fra App Store så er det kun nevnte «XCom: Enemy Unknown» som kan matche «Star Wars: Knights of the Old Republic» i både kvalitet og spilletid.

Les også: «Den beste stjernekrigen av dem alle» - vår anmeldelse av «Star Wars: Knights of the Old Republic» fra 18. juni i år.

PUZZLES & DRAGONS

(iOS / Android)

Gratis

Denne må du til den amerikanske utgaven av App Store og Google Play for å hente, men for de fleste burde dette bare by på noen få minutter til å opprette en amerikansk konto. «Puzzles & Dragons» er det meste populære smartelefon og nettbrett-spillet i Asia og i Nord-Amerika akkurat nå. Det er bare et tidsspørsmål før den dukker opp i de europeiske butikkene, men intill da så kan du jo hente den fra US App Store.

Spillet kan best beskrives som en krysning av nevnte «Candy Crush» og «Pokémon». Skjermbildet på spillet er todelt; på den øverste delen av skjermen finner du et rollespill som minner ganske mye om «Pokémon», den nederste delen av skjermen derimot er viet til det klassiske match-tre-juveler -regelverket som du kjenner fra utallige spill. Det helt spesielle med «Puzzles and Dragons» er at det som skjer på den nederste delen av skjermen styrer den øverste. På den måten er det matchingen av juveler som bestemmer hvor sterke «monstrene» dine er og utfallet av kampene. På lik linje med «Pokémon» så velger du det fra starten av et monster som du utvikler og oppgraderer med forskjellige krefter, angrep og attributter. Og i denne litt besynderlige miksen oppstår det et nytt spillfenomen som er bortimot umulig å legge fra seg når du først har blitt hektet.

REAL RACING 3

(iOS / Android)

Gratis

Helt til slutt så må vi ta med bilspillet «Real Racing 3». Ja, det driver med aggressiv IAP-pushing og ja, her krever det det sin mann eller sin kvinne for å ikke bite på tilbudene som ryr inn. For «Real Racing 3» nærmest krever at du åpner lommeboken for å komme deg videre. Bilene du kjører må nemlig repareres jevnlig og det koster penger - ordentlige penger. Men så var det dette med underholdningsfaktoren da. «Real Racing 3» ser nesten umulig vakkert ut. Vi snakker her om en grafisk framstilling som er så tett opp mot fotorealisme som det er mulig å komme ( og da inkluderer vi også PS3 versjonen av «Gran Turismo» og Xbox -versjonen av «Forza» i vår sammenligning). Bilene oppfører seg akkurat som du forventer og selv om bilkjøring på en berøringssensitiv skjerm i utgangspunktet ikke akkurat er det beste, så har EA klart det kunststykket å optimalisere kontrollene så godt som det lar seg gjøre. Ikke en uforbeholden anbefaling, men er du fan av racing-spill så er «Real Racing 3» det beste iOS og Android har å by på.