D.D.E. har 708 prosent høyere «lidenskapelige lyttere» i Namsos enn i resten av landet. Ingen annen by har så sterkt forhold til «sitt» band. Nummer to på lista er Staut fra Valdres med 197 prosent «lidenskapelig lytting».

Den norske musikktjenesten Wimp, Universitetet i Oslo og forskere fra Telenor har de siste tre årene samarbeidet om forskningsprosjektet «Sky og Scene». De har analysert store mengder med data fra nordmenns Wimp-spillinger, og de har nå laget en oversikt over hvilke norske band som har den mest dedikerte fansen. Forskerne kaller det «passion index» - lidenskapelig lytting.

Nøye analysert

- Analysen ser på hvor mange timer en artist er strømmet, delt på brukere som har hørt på dem. Et band som er hørt på i ti timer av en lytter vil da ha en høyere score på hvem som har den mest dedikerte fansen enn et band som til sammen er hørt i ti timer av ti ulike lyttere, sier Arnt Maasø, prosjektleder for strømmeundersøkelsen.

For å finne frem til den mest dedikerte fansen har prosjektet analysert hvor mange ganger de respektive bandene har blitt strømmet av Wimp-brukere i områdene de kommer fra, og i en omkrets på 30 kilometer.

D.D.E. på toppen

Høyest på listen over band som blir spilt mest i hjemlige trakter, finner man D.D.E. Analysene viser at Wimp-brukerne fra Namsos hører 708 prosent mer på bandet enn brukere fra resten av landet. På listen finner man også Åge Aleksandersen og DumDum Boys, som blir lyttet til 105 og 74 prosent mer i sine hjemlige trakter.

Åsmund Prytz, daglig leder ved Norsk ressurssenter for pop og rock i Namsos, har en teori på hvorfor bandene skårer så høyt på denne listen.

- Både Åge og D.D.E. synger på sin egen dialekt. Sånn sett virker det veldig nært for trøndere.

- Stolte av trønderrock

Prytz sier tallene høres helt utrolige ut.

- Det er klart at de preger bybildet her i Namsos, men ikke såpass at man skulle tro at de høres på 700 prosent mer her, sier han.

Bård Jørgen «Bosse» Iversen, manager og keyboardist i DDE, er overrasket over at forskjellen fra resten av Norge er så stor.

- Trøndere er nok ganske patriotiske i forhold til trønderrock. Jeg tror at folk i Trøndelag og særlig Namsos, som er fødebyen for denne typen musikk, er stolte av det. Det er jo bruksmusikk, og jeg tror det er mye av grunnen, sier han.