Bakklands-historie vekker oppsikt i USA

Tone Almhjells debutbok kan bli en av høstens mest populære barnebøker i USA. Historien starter på Bakklandet.

Saken oppdateres.

Forfatterdebutant Tone Almhjell fra Nordmøre og Trøndelag opplever stor internasjonal interesse for sin første bok.

«The Twistrose Key» er tittelen på fantasyromanen, som er solgt til ti land allerede før den er utgitt. Bokhandlerne i USA har den som en av fire utvalgte barnebøker de vil satse ekstra på. Det amerikanske storforlaget Penguin utgir boka.

- Jeg kan ikke si at dette er en drøm som har gått i oppfyllelse, for dette er mer enn det er mulig å drømme om, sier Tone Almhjell.

Hun er oppvokst i Kristiansund og Trøndelag og var journalist i Adresseavisen i fem år før hun sluttet i 2006, med tanke på å skrive fantasylitteratur.

England, India, Brasil

- Jeg satt på Dromedar kaffebar på Bakklandet da jeg begynte å skrive historien. Huset der historien starter, ligger på Bakklandet. Gamle Bybro og Nidarosdomen er også nevnt i romanen, forteller Almhjell.

Etter en skriveprosess som har vart i sju år, er boka klar til utgivelse i USA i oktober. Den skal også lanseres i Storbritannia, Sverige, India, Brasil, Australia, Sør-Afrika, Israel og andre land.

Den kommer på norsk i februar neste år, under tittelen «Vindeltorn». Det har antakelig ikke skjedd før at en norsk forfatter blir lansert i USA før hun blir utgitt i hjemlandet.

Blant de fire beste

– Jeg arbeidet med boka på norsk i mange år før jeg tok en omvei om utlandet. Historiens røtter ligger i norske landskap og eventyr, forteller Almhjell. Landskapene i boka er inspirert av naturen på Nordmøre.

Den amerikanske bokbransjen har store forventninger til utgivelsen. Organisasjonen American Booksellers Association har valgt ut Almhjell som en av fire barnebokforfattere som vil få ekstra stor oppmerksomhet i høst.

Forlagseventyr

– Dette er et forlagseventyr. Jeg har aldri vært borti noe liknende, og hvis jeg skal stole på magefølelsen, blir dette stort, sier forlagsredaktør Ingrid Greaker Myhren i Gyldendal.

Forlagsfolk i mange land mener Almhjells fantasyroman vil ha bred appell. Historien i «The Twistrose Key forteller om ei ung jente som har spesielle evner. Hun finner veien til landet der alle kjæledyr som noen gang har elsket et barn, befinner seg etter at de er døde. Der får hovedpersonen meget krevende oppgaver.

Les mer om Tone Almhjell i Adresseavisen i morgen.

Tone Almhjell var journalist i Adresseavisen før hun ble forfatter. Foto: Adresseavisen 

Tone Almhjell var journalist i Adresseavisen før hun ble forfatter. Foto: Adresseavisen 

«The Twistrose Key» er Tone Almhjells debut-roman. 

«The Twistrose Key» er Tone Almhjells debut-roman. 

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå