«Coole Fredrikke» er en solo forestilling i anledning stemmerettsjubileet, hvor produksjonen hyller Trøndelags egen stemmerettsforkjemper Fredrikke Marie Qvam.

Fredrikke Marie Qvam

Forestillingen tar utgangspunkt i Magnhild Folkvords nylig utkomne biograf «Fredrikke Marie Qvam-rabaldermenneske og strategi.

Fruen med hatten var svært opptatt av kvinnerettigheter. Det sies at starten på Fru. Qvams engasjement for stemmerett kom frem når hun mistet flere av sine barn på grunn av tuberkulose. Steinkjerbyggen Qvam var med på å stifte både Norske Kvinders Sanitetsforening, Landskvindestemmeretsforeningen, og Norske Kvinders Nasjonalråd.

– Det viktigste med forestillingen er å gjøre Fredrikke som bar sin hatt så synlig som mulig, smiler Rusten.

Deler av dette får vi se på Avant Garden i dag og i morgen gjennom en intim forestilling spilt av Berit Rusten.

Eneste aktør

Som eneste aktør spiller Berit både Fredrikke og seg selv, om hverandre i dialog. Dette er første gangen pantertanter velger å ha en rolle i karakter, da de er kjent for det motsatte.

– Jeg er en arbeiderklassekvinne og jeg snakker bredt trøndersk, og Marie Qvam snakket pent der oppe på Steinkjer. Vi var for ulike språkmessig, derfor måtte jeg legge om dialekten og være i karakter.

Berit har alltid vært opptatt av kvinnekampen og syns det er viktig å forholde seg til historien. Hun legger også til at kvinner i dag ikke må ta ting for gitt.

– Det og ta ting for gitt betyr at vi ender i et annet samfunn enn det vi er vant med. Derfor tar vi tak i å sette opp denne forestillingen.

Panter Tanter produksjonen

Siden 1979 har Panter Tanter produksjonen vært aktive og velkjente for scenekunstensemble i Trøndelag. Med sitt engasjement for samfunnsengasjerte saker og sitt frodige språk er det bare og glede seg til denne forestillingen.

Stikk innom folkebiblioteket

I forbindelse med forestillingen har Anne Lise Aakervik, Gretha Dalen og Berit Rusten en åpen utstilling i 2. etasje på Trondheim Folkebibliotek med tittelen «Det globale perspektiv på stemmerett for kvinner» Hvor blikket er rettet mot forskjellige land med videoer fra blant annet Iran, USA og Frankrike, om hvordan man har oppnådd kvinnestemmeretter fra de forskjellige landene.

I dag kl. 19

Lørdag kl. 15 og kl. 19

Som eneste aktør spiller Berit både Fredrikke og seg selv, om hverandre i dialog. Foto: Leikny Skjærseth