- Han er en ekte helt

Erlend Johannesen fortalte om grusomme scener i Tacloban, om drap i gatene og om kampen for å holde barnehjemsbarna i live da han gjestet Skavlan.

Erlend Johannesen gjester talkshowet Skavlan.  Foto: Stefan Bladh

Saken oppdateres.

- Han er en ekte helt fra katastrofen på Filippinene.

Slik introduserte Fredrik Skavlan Erlend Johannesen til sitt svensknorske publikum under innspillingen av Skavlan-programmet i Stockholm torsdag ettermiddag.

Med Roxette-stjernen Marie Fredriksson, en journalist som var fengslet i Etiopia i ett år, sønnen til Frank Zappa og en svensk teaterlegende som tilhørere, fortalte Johannesen om de dramatiske opplevelsene i Tacloban. Og tiden etterpå.

- Jeg kjemper en kamp for å holde ting i sjakk. Det er godt, men tøft, sier Johannesen, etter å ha tatt plass i designerstolene hos Skavlan.

Kjempet sitt livs kamp

30-åringen fra Flatåsen i Trondheim har siden 2005 drevet et barnehjem i Tacloban på Filippinene. Fredag 8. november slo den kraftigste stormen som noen sinne er registrert, inn over byen. Johannesen klamret seg til livet på taket av barnehjemmet sammen med en mengde andre barn og voksne. Torsdag fortalte han historien sin til programleder Fredrik Skavlan.

- I dag skal vi forsøke å sette ord på det ubeskrivelige, sa Skavlan da han introduserte 30-åringens del av programmet.

I sju døgn etter at vinden fra Haiyan hadde løyet, kjempet Johannesen sin livs kamp, for å få 100 mennesker han hadde ansvaret for, ut i live. Han nektet å dra før han hadde klart det.

- Jeg kunne ikke dra før ungene mine og de ansatte var ute. Hva slags leder hadde jeg vært da?, spurte han Skavlan.

Så et drap på gata

Johannesen fortalte om lyden av vinden da tyfonen traff, om vannet som tok seg opp trappen mot barnehjemsbarna, trinn for trinn, om da han slepte seg gjennom de oversvømte gatene ved å trekke seg langs strømkabler for å finne familien sin – og følelsen ved å oppdage at de var i live.

I dagene etter tyfonen organiserte han de ansatte ved barnehjemmet, med ett mål for øyet: Å hindre at barna ble skadelidende. Alle hadde fått instruksjoner om at de skulle slippe det de hadde i hendene hvis de så et barn stirre tomt ut i lufta.

- Gå til ungen. Løft ham opp. Vær der for ham, illustrerte 30-åringen stående ordre ved barnehjemmet.

Halvveis i forrige uke ble forholdene i Tacloban gradvis verre:

- Jeg har vært i krisesituasjoner før, og det kan bringe frem det verste i folk. Jeg var vitne til et drap, en mann ble slått ned og de tok boksmat fra han. Det verste var når fangene fra fengselet ble sluppet fri, fordi de ikke har mat. Det var første gang jeg var redd for sikkerheten, fortalte Johannesen.

30-åringen gjentok at han skal tilbake til Filippinene. Han var imidlertid klar på at han må få bearbeide inntrykkene fra de sju mest dramatiske døgnene i livet – før han skal forberede fremtiden til barnehjemsbarna i Tacloban.

- Jeg må være klar til å reise ned. Jeg vet at jeg må ha hjelp først – så ærlig skal jeg være, men så fort jeg er klar – så skal vi ned. Det er et faktum.

Deretter fulgte opptakenes største applaus, og Johannesen reiste tilbake til Trondheim. Han skal i første omgang være i Norge til over helgen.

Skavlan-programmet sendes på NRK1 fredag kveld.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå