Det er litteratur og teater det hovedsakelig har dreid seg om for Silje Engeness fra Trondheim. Hun har vært kunstnerisk og daglig leder for Teaterhuset Avant Garden, og frem til mai i år ledet hun forprosjektet Litteraturhuset i Trondheim.

- Litteratur og teater er det jeg har gjort mest i Trondheim, men veien fra litteratur til film er ikke så lang. Jeg er en filmentusiast, og litteratur blir ofte til film eller teater, så det henger jo tett sammen, sier Engeness som starter i jobben som Kosmoramadirektør allerede første januar.

- Dette er helt ferskt, og jeg vil gjerne høre på erfaringene fra folk som har vært i organisasjonen lenge. Så håper jeg at jeg kan bringe inn en del nye perspektiver selv, i og med at jeg har jobbet med kultur i mange år. Jeg er lyttende og nysgjerrig, det tror jeg er viktige stikkord.

Kosmorama for flere

- Hva vil du med festivalen?

- Jeg ønsker at Kosmorama skal nå enda flere. Den har pekt oppover de siste årene, og er blitt stadig bedre besøkt. Festivalen neste år er lagt til mai med mange fridager, noe som gir muligheter for mange til å se film. Jeg håper folk bruker den sjansen. Og så det er veldig artig å starte i et jubileumsår, Kosmorama har tiårsjubileum i 2014.

Berit Vordal var direktør for Kosmorama fra 2011 og frem til august i år, men valgte å trekke seg som leder på grunn av uenighet med styret om videre strategi for filmfestivalen.

- Jeg tenker at det ikke er så unaturlig i kunst og kulturinstitusjoner at man kommer til noen ulike veivalg. Men jeg har hatt en runde med de som har tilbudt meg jobben, og mener premissene ligger godt til rette for å få det til. Og dessuten er det gjort veldig mye godt arbeid i organisasjonen her fra før, og dette skal vi utvikle videre.

Trondheim Kino, som eier Kosmorama, var på jakt etter en synlig og aktiv direktør for filmfestivalen, og utfordret Engeness på hva slags ønsker hun hadde for festivalen.

Administrator, først og fremst

- Hun har vist at hun kan ta tak i organisasjoner og gjøre spennende ting og har nettverket både mot det offentlige og media, og kjenner Trondheim godt. Hun er styreleder i Cinemateket, men vi var ikke så opptatt at vi skulle ha noen med filmerfaring. Vi var først og fremst ute etter en god leder, sier direktør for Trondheim Kino, Arild Kalkvik, som understreker at Kosmorama ellers har folk med masse filmkompetanse.

Engeness er godt fornøyd med kulturbudsjettet for Trondheim som ble lagt frem tirsdag, og som gir et løft til filmmiljøene og festivalene.

- Det er så mange gode krefter som trekker sammen nå og som skaper et filmfelt i Trondheim og regionen vår. Det gir oss et godt grunnlag, sier Engeness.