Sjelden har det vært flere som ikke har kommet inn på en pressekonferanse, enn etter pressevisningen av «The Monuments Men» i Berlin lørdag formiddag. George Clooney har regi, har vært med på å skrive manus og spiller hovedrollen i filmen som ellers har en rolleliste med folk som Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Hugh Bonneville og Cate Blanchett.

Redde stjålet kunst

Alle var til stede sammen med Clooney for å møte pressen, med unntak av Blanchett, som gjør en av de beste prestasjonene i filmen. Resten ser litt for mye ut som om de er på guttetur i Europa, i en film som kan minne om filmer som «Kellys Helter» fra 1970.

«The Monuments Men» som får premiere på kino i Trondheim fredag, er bygget på en utrolig, sann historie om en gruppe kunsthistorikere og arkitekter som på tampen av 2.verdenskrig ble samlet for å redde kunsten Nazi-Tyskland hadde stjålet fra europeiske land i løpet av krigen.

Mindre kynisk

På pressekonferansen stilte Clooney i grå dress, hvit åpen skjorte og uten barten som han bærer i filmen. Til å begynne med handlet seansen faktisk om filmen, og Clooney forklarte hvorfor han har laget denne nå.

- Jeg har laget en rekke kyniske filmer. Jeg ville lage noe som var mindre kynisk. Noe som minnet om filmene jeg vokste opp med, som «Kanonene på Navarone» og «Kellys Helter». I dag er det ikke lett å gå til de store studioene i Hollywood og si du vil lage en film om kunst. Denne var det lett å be om penger til, sa han og presiserte at det er en film om kunst også.

Plystring og fantasier

Da en kvinnelig tysk journalist bemerket at Matt Damon så bra ut for alderen, begynte Clooney & co's møte med pressen å skli ut, for å si det forsiktig. Da hun dessuten beskyldte filmmusikken for å plagiere Prokofjevs «Petter og Ulven» brøt først Clooney og så resten av ensemblet ut i plystring.

- Det er utrolig at noen kan bringe opp «Petter og Ulven» i en pressekonferanse for denne filmen, sa Damon, mens Clooney plystret videre.

Han stoppet da en journalist fikk mikrofonen og spurte hvordan det er å spille en rolle i de erotiske fantasiene til kvinner over hele verden.

- Hvem er det du stiller det spørsmålet til?, sa Bill Murray, utspekulert troskyldig, mens Clooney fikk samlet seg til å si «Takk!» uten å le.

Øl og kvinner i Belgia

En belgisk journalist spurte hvorfor de ikke hadde filmet de belgiske scenene i Belgia, siden «vi har det beste ølet og de vakreste jentene». - I den rekkefølgen? spurte Clooney til massiv latter for salen, mens produsenten hans forklarte at Tyskland har bedre skatterabattordninger for filminnspilling.

Slik fortsatte seansen, med journalister fra Kina, Brasil og Ukraina som ville ha Clooney til å si noe om deres land. Heldigvis fikk en gresk journalist omsider mikrofonen til et spørsmål som berører både filmen og dagens situasjon i Europa.

Gresk støtte

Clooney sa innledningsvis at han ikke ville lage en film om patriotisme, men om en film om seierherrer som leverer tilbake kunstskatter til dem de egentlig tilhørte. - Synes du Hellas bør få tilbake den greske kunsten i England, spurte hun. - Jeg synes grekerne har en bra sak. Det ville ikke vært dumt om kunsten ble returnert. Det er det rette å gjøre, sa George Clooney.

George Clooney omgitt av John Goodman(tv) og Matt Damon i «The Monuments Men» om en spesialgruppe som prøvde å berget kunsten nazistene stjal under 2. verdenskrig. Foto: Sony pictures