– Dette har Trondheim manglet: En stor visningsarena for den flotte barnekulturen som blir laget her i Trøndelag, sier prosjektleder Merete Moum Lo om den nye barnefestivalen i emning, Juba juba.

Sammen med kollega Bård Flikke har hun fablet om en barnefestival i byen siden 2008.

Etter at formannskapet i Trondheim vedtok prøveordningen om å bruke Kristiansten festning som konsertarena, ser det endelig ut til at festivaldrømmen blir realisert.

– Her har vi en svær grønn plen som vi kan boltre oss på. Å samle flere tusen barn og spre latter utover festningsområdet, det ser vi fram til, sier Flikke.

Hva tror du barnet ditt vil se, høre eller gjøre på festivalen? Skriv inn dine forslag i kommentarfeltet under artikkelen.

Utfordrer barna

Festivalnavnet dukket opp under en idémyldring i 2008. Forslagene var mange, men det var ett navn som skilte seg ut i mengden.

– Juba juba klinger bra, og det er et kult navn. Samtidig så knyttes det til verdiene Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen hadde. På 70-tallet og tidlig 80-tall var det uhørt at Knutsen & Ludvigsen var barnekultur. I dag skjønner man hva de holdt på med. De utfordret barnekulturen, og det vil vi også gjøre. Vil vil utfordre barnas kreativitet, og gi dem noe å bryne seg på under denne festivalen, sier Flikke.

– Noe av det første vi vil gjøre, er å invitere barn til en workshop. Der kan de si hva de ønsker å se og gjøre på en festival. Både innen musikk, teater, dans og alt som er artig for barna, skyter Moum Lo inn.

Todagers festival

Festivalplanene har blitt lagt til side de siste årene for å stable Byscenen og Pstereo-festivalen på beina. I forbindelse med sistnevnte har familiearrangementet Pstereo-piknik stått på plakaten.

– Tilbakemeldingene på Pstereo-pikniken har vært veldig positive. 5500 har besøkt Marinen de tre timene pikniken har vart. Men vi ser at det er for lite tid for barna. Derfor ønsker vi å lage noe større og eget for de minste. Nå skal de også få løpe rundt med egne festivalbånd på armene, sier Moum Lo.

Barnefestivalen er foreløpig i utviklingsfasen, og ingen detaljer er spikret. Planen er imidlertid en todagers festival på Festningen i månedsskiftet mai-juni 2015. Håpet er at dette blir et årlig arrangement som viser kulturell bredde, og som legges på et prisnivå slik at alle kan delta.

Vil bli best på barn

Moum Lo har på vegne av Trondheim kultur og næring AS søkt om utviklingsstøtte fra Trondheim kommune, slik at arbeidet med festivalen kan komme i gang allerede i 2014. Mottakelsen i kultur-, idrett- og friluftskomiteen var god.

– De midlene de har søkt om, skal de få. Jeg leste søknaden og ble så entusiastisk. Jeg tror Juba juba blir en fantastisk festival, sier Turid Stenseth (Ap) i kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen. Hun mener festivalen vil være med på å skape et best mulig oppvekstmiljø for barn i Trondheim.

– Regjeringen utropte Trondheim til årets kulturby i Norge i 2010. Det at vi satset på et bredt kulturtilbud for barn var en del av begrunnelsen. Arbeiderpartiet har som visjon at Trondheim skal bli den beste kulturbyen for barn og unge. De midlene vi deler ut, skal avspeile den prioriteringen, sier hun, som gleder seg til å se festivalplanene bli realisert på Festningen neste år.

- Jeg leste søknaden og ble så entusiastisk. Jeg tror Juba juba blir en fantastisk festival, sier Turid Stenseth (Ap) i kultur-, idrett- og friluftslivskomiteen. Foto: Lina Leth Olsen, ADRESSEAVISEN