NAMSOS: Det er Nye Takter, Dagsavisens musikkseksjon, som har satt opp lista over de 20 beste låtene om Norge, under tittelen «Nye Takters nasjonalsanger», forteller Namdalsavisa.

Lista spenner bredt i tid og sted, fra 1958 til 2012, fra nord til sør. Den favner mange sjangere, fra punk og pop til visesang og dansemusikk. Det alle låtene har til felles, er at de er skrevet og framført på norsk.

Og helt øverst på lista – D.D.E.s «Vinsjan på kaia».

– Fantastisk! Endelig vant vi noe, sier Eskil Brøndbo til Dagsavisen etter å ha fått den hyggelige beskjeden.

– Står fjellstøtt

Bror Bjarne, som siden 1993 har sunget «Vinsjan på kaia» som siste låt på omtrent alle D.D.E.-konserter, sier det er et privilegium å gi stemme til teksten skrevet av Idar Lund, og tonesatt av Frode Viken.

– 22 år etter at vi spilte inn «Vinsjan på kaia» står den fjellstøtt, som en av de store låtene i nyere norsk kulturhistorie.Det er en enkel tekst om hverdagsliv langs en av verdens lengste kyststriper, med dype fjorder. Mange som er vokst opp i dette landet har et forhold til det å stå på kaia og se på båtene. De kjenner igjen vemodet over en svunnen tid, sier Brøndbo til Dagsavisen.

Fra slakt til hyllest

«Vinsjan på kaia» kom på det første albumet til D.D.E., «Rai Rai», i 1993. Albumet fikk en lunken mottakelse hos kritikerne, også hos Dagsavisen – som trillet terningen til to prikker. «Vinsjan på kaia» ble likevel trukket fram som en god, formildende omstendighet.

«Selv fikk jeg den ikke med meg i første omgang. Jeg ble først oppmerksom på «Vinsjan på kaia» gjennom veggen til en nabo som pleide å spille musikk høyt midt på natta. Om og om og om igjen kom denne sangen, som jeg altså ikke kjente igjen, og heller ikke forsto noe av, siden teksten ble for ullen gjennom veggen. Men den vakre, sørgmodige New Orleans-aktige begravelsesstemningen hørtes ut som noe Nick Cave eller Tom Waits kunne funnet på. Etter hvert skjønte jeg sammenhengen», skriver journalist Geir Rakvaag i Dagsavisen.

Han skriver videre at «Vinsjan på kaia» høres ut som et vindu mot verden, sett fra kaia i Namsos.

«Man kan alltids diskutere om Beatles noen gang spilte vakrere enn vinsjene på kaia i Namsos, men dette med «Finast parfymen var lukta tå olje og sjø» er uomtvistelig. Kortere kan ikke den norske tilstanden oppsummeres. [...] Sangen har bare to vers, med to store tårevåte avskjeder. Den første turen går til tanta i Vikna. Den andre med trelast til Trondheim. Hvis kartet stemmer med det trønderske terrenget er dette bare dagsreiser fram og tilbake. Likevel: Sjømannsanger blir ikke mer romantiske», skriver Rakvaag.

Realitetene i fleisen

Som kjent, ender «Vinsjan på kaia» med at jenta er borte.

«Sangen er en hyllest til de strålende nederlagene.«Du tørka ei tåre mens æ gikk om bord», synger Bjarne Brøndbo, og ennå var livet fint å leve.

Før han fikk realitetene midt i fleisen, i form av markedsmekanismene, og en kontorist fra Steinkjer. For hans skyld får vi bare håpe det går likar no», skriver Dagsavisen i sin begrunnelse.

Åge nummer ti

Her er hele lista over Nye Takters nasjonalsanger:

1. D.D.E.: «Vinsjan på kaia»

2. Alf Prøysen: «Så seile vi på Mjøsa»

3. De Press: «Lars Hertervig»

4. Lillebjørn Nilsen: «Barn av regnbuen»

5. Stein Ove Berg: «Manda‘ morra blues»

6. Wenche Myhre: «La meg være ung»

7. Tønes: «Sån av Salve»

8. Ungdomslaget Ny Von: «Sluttsang»

9. Karpe Diem: «Påfugl»

10. Åge Aleksandersen: «Fire pils og en pizza»

11. Kari Bremnes: «Hurtigrute»

12. ASA: «Rekkene»

13. Sverre Kjelsberg & Mattis Hætta: «Sámiid ædnan»

14. Vidar Sandbeck: «Pengegaloppen»

15. Vårsøg: «Vårsøg»

16. Jokke & Valentinerne: «Her kommer vinteren»

17. Ole Paus: «Mitt lille land»

18. Dr Erik: «Det eneste jeg vil er å ha det fett»

19. Raga Rockers: «Maskiner i Nirvana»

20. Inger Lise Andersen: «Fru Johnsen»