Britiske Michael McIntyre er best kjent for norske humorfans fra tv-serien Live at the Apollo og som konferansier for Michael McIntyre's Comedy Roadshow.

McIntyre debuterte i 1999, og ble nominert til prisen for beste nykommer under Fringefestivalen i Edinburgh i 2003. Han ble tildelt prisen for beste standup under prestisjefylte Chortle Awards to år senere. Resten er, som man sier, askeladdhistorie.

i Trondheim Spektrum fredag 11. oktober kl. 19.30.

Fulle arenaer

I 2009 la han ut på sin første turné, solgte en halv million billetter og klarte å fylle Wembley Arena seks ganger og 02 Arena fire ganger. Dette var det ingen standupkomikere som hadde klart å gjøre før ham. DVD-en fra showet ble den raskest selgende standup-dvden noensinne.

I 2012 var tiden inne for å slå den gamle publikumsrekorden.

McIntyres «Showtime»-turné trakk 700 000 humorsultne briter, fylte O2 Arena hele ti ganger, og gjorde McIntyre til verdens best betalte komiker.

«Trøndersk latter»: Se adressa.nos nye humorsatsning i samarbeid med StandUp Trondheim her

Kontroversiell publikumsfavoritt

McIntyres bedriver observasjonskomikk. Han snakker om de små tingene i livet. Hvordan kvinner tar på seg strømpebukser, hva som foregår i garderobene på treningsstudioer, hvordan kvinner elsker å planlegge julefeiringen, hvordan sexlivet endrer seg når et forhold blir langvarig, hvordan noen navn staves på forskjellige måter.

Dette har gjort ham til Englands mest folkekjære komiker, men også til den mest kontroversielle komikeren i Storbritannias stadig voksende humormiljø. McIntyre beskyldes for å stå for alt som er galt i moderne stand up-komikk av kolleger i den alternative humorleiren.

Stewart Lee, en av vår tids fremste alternative komikere, har beskrevet folk som kjøper McIntyres dvd-er som «en gjeng fangede partisaner som graver sine egne graver», og fleipet i et av showene sine om at McIntyre mater publikum med varm diaré.

Dyktig utøver

McIntyre tar kritikken med knusende ro.

– Kritikerne i miljøet er like irrelevante for meg som jeg er for dem, uttalte han i programmet Desert Island Discs på BBC i 2011.

– Hvis det virkelig er så enkelt å gjøre min type standup, gjør det og se hvor langt du kommer.

McIntyre har et poeng. Selv om komikken hans ikke utfordrer sjangerkonvensjonene eller tilskuerne, og humorbedriftene hans får samtidige komikere til å beskrive ham som en som gjør standupkomikk voksen, profesjonell og fullstendig ufarlig, så er han en av vår tids dyktigste komiske utøvere.

Hva skjer i helga? Søk i adressa.nos store Det skjer-kalender her