Alle har vi hørt om det romantiske kjærlighetsdramaet til Shakespeares «Romeo og Julie». I Katja Brita Lindebergs versjon av stykket, blir vi introdusert for to klovner som innbiller seg at de er de to turtelduene.

Forestillingen spilles i en uke på Avant Garden i første omgang og er en komedie for voksne. Vi kan vente oss en sprø og sår tragikomedie for voksne om et parforhold i all sin vakkerhet, men også i all sin fortvilelse og skuffelse.

Gjennom et lekent scenespråk i skjæringspunktet mellom latter og alvor, ønsker manusforfatter og aktør Lindeberg å utfordre samfunnskonstruksjoner, normer og tabuer. Forestillingen er svært interaktiv, med et direkte samspill mellom publikum og skuespillere.

–Gjennom latter kan man nå det alvorlige og såre. Forestillingen vipper derfor mellom det ene og det andre hele veien, sier Lindeberg.

Hun står selv på scenen som Julie, mens Romeo spilles av Hans Petter Nilsen. Regissør er Nora Evensen.

Les også: Skaper magi på St. Olav med rød nese

– En helt egen versjon

Lindeberg forteller at ideen til stykket kom for to år siden da hun fikk lyst til å sette opp en skikkelig klassiker, men som klovn.

–En klovn kunne aldri klart å spille Shakespeare som man vanligvis spiller Shakespeare. Den gjør sin helt egen versjon, smiler Lindeberg.

Da hun spurte om Hans Petter Nilsen ville være med på scenen var han ikke tung å be.

–Jeg likte veldig godt at hun spurte meg.Jeg så hennes forestilling «Om bare Rosa kunne trylle» og ble veldig grepet av den, sier Nilsen – som har tatt permisjon fra Trøndelag Teater for å være Lindbergs medspiller.

Ikke for barn

Forestillingen spilles i en uke på Avant Garden i første omgang og er en komedie for voksne.

–Vi har jobbet med forestillingen i to måneder, og vil ta den frem igjen senere om det skulle passe, forteller Nilsen. Regissør Evensen legger til at dette er en forestilling som lett kan turnere rundt om i Norge.

–Det blir en veldig spesiell forestilling fordi det er en komedie med klovner for voksne, sier Nilsen.

Noe annet enn bløtkakekasting

–Teaterklovning er noe helt annet enn å kaste bløtkaker i ansiktet på hverandre. Det handler om klovning som tilstedeværelse, møtet med publikum, improvisasjon og lekenhet. En klovn kan gråte og le, samtidig som han aldri gir opp, sier Lindeberg.

Nilsen, som står på scenen for første gang med denne kunstformen, legger til at «klovning» er noe helt annet enn vanlig skuespill.

– Jeg har på mange måter gått en sceneskole i tillegg til å øve inn dette stykket. Vi har både improvisert frem tekst og handling sammen. Det har vært svært lærerikt.

I Sverige er klovning å se på alle institusjonsteater, men vil du se det i Norge har du sjansen fra 12–17. november.

–Alle samfunn bør ha en klovn som går rundt og setter spørsmålstegn ved hvordan ting fungerer, avslutter Lindeberg.

Skuespiller Hans Petter Nilsen tok seg premisjon fra Trøndelag Teater for å spille med Katja Brita Lindeberg på Teaterhuset Avant Garden sin scene. Foto: jens petter søraa