Hivju som Olav den hellige

Kristofer Hivju er en gloheit potet i filmbransjen for tiden. Og i anledning Olavsfestdagenes 50 års jubileum så gir festivalen ut i disse dager en film med nettopp Hivju i hovedrollen.

Som hentet ut av «Game of Thrones». Hivju spiller helgenkongen som grunnla Trondheim ( Nidaros).  Foto: Foto: EKKOFILM

Saken oppdateres.


Ikke bare er han med i «After Earth», M. Night Shyamalans («Den sjette sansen», «Signs») sin siste film sammen med stjerner som Will Smith og Isabelle Fuhrman, men også brennende aktuell for HBO-suksessen «Game of Thrones». Så hvordan kan det da ha seg at den profilerte nordmannen med det røde skjegget dukker opp som Olav den hellige i en lavbudsjettsdokumentar produsert for Olavsfestdagenes 50-års jubileum?

 - Hivju sa ja til rollen før han ble en het potet, sier Stian Hansen som har regien på filmen «Olav - A Documentary on the Viking King Olav and his legacy». Filmen gies ut av Olavsfestdagene i disse dager og består både av rene dokumentaropptak og historiske rekonstruksjoner.

 - Filmen er laget etter malen fra History Channel, sier Hansen. - Vi rekonstruerer historiske hendelser og setter disse i sammenheng med ren dokumentarfilm.

Flørter med Hollywood

Kristofer Hivju er skuespilleren som interessen for bokstavelig talt her eksplodert de siste par årene. De siste rykene fra Hollywood sier at skuespilleren kan være aktuell for kommende episoder av kanalen HBO sin prisvinnende serie «Game of Thrones» basert på George R. R. Martins romansyklus «A Song of Fire and Ice».  Hivju er også med i thriller-mesteren M. Night Shyamalans siste film «After Earth» sammen med profilerte Hollywood-skuespillere som Will Smith, Isabelle Fuhrman, Zoe Isabella Kravitz og Jaden Smith. Filmen får premiere 7. juni 2013. Hivju hadde også en rolle i horror-filmen «The Thing» fra 2011.


 - Hivju hadde spilt Olav tidligere, sier Hansen til adressa.no. - Han hadde rett og slett lyst til å spille helgenkongen igjen. Det hører vel med til historien at Hivju sa ja til rollen før han ble så stor som han er i dag. Jeg må ærlig innrømme at navnet Kristofer Hivju sa meg ingenting da produsentene i Ekkofilm nevnte det første gang. Det er uansett kjempeartig at det går så bra for Hivju.

Selger kun fysisk kopier

I en tid da de fleste filmer og TV-serier kun er et par tastetrykk unna, enten det gjelder filmtjenester som Altibox, Zune, Mubi, Comoyo, iTunes eller andre streaming -og nedlastingstjenester, så er Olavsfestdagenes forretningsmodell like godt plantet i historien som filmens innhold.

 - Vi selger filmen her på kontoret vårt i Munkegata og under selve Olavsfesten, sier Anne-Lise Aakervik, presseansvarlig for Olavsfestdagene.  - Men vi håper selvsagt å få den distribuert til bokhandlere i Trondheimsregionen etter hvert.


Viser Olavsfestens historiske betydning

Filmen som i løpet av 30 minutter skal fortelle seerne om hva Olavsfestdagene dreier seg om inneholder både historiske kampscener, opptak fra innsettelsesgudstjenesten i Nidarosdomen, historiske foto, Spelet på Stiklestad og historiske rekonstruksjoner. I tillegg så har festivalen fått med seg musikk fra Kaizer's Orchestra og Schola Sanctae Sunniva på musikksiden.

 - Vi forsøker med filmen å forklare publikum den betydningen og påvirkningen Olav har hatt på det norske samfunnet, sier Aakervik.  - Hvorfor vi feirer Olavsfest, hvorfor Nidarosdomen står der den står og mye annet. Selv det med lovgivning i Norge har en direkte forbindelse med Olav.

I tillegg til at Olavsfestdagene er stolte over at Hivju spiller helgenkongen i en film som så absolutt hører inn under kategorien «eksklusiv», så kan Aakervik også fortelle av Hivju vil dukke opp personlig på enda et arrangement i forbindelse med Olavsfesten.

 - Det er et prosjekt som heter «Fra hat til håp», forklarer Aakervik. Et oppsetning som utelukkende er et tilbud til SFO-barn i Trondheim.


Jon Skår med briller i midten 
    
      (Foto: Foto: STIAN HANSEN)

Jon Skår med briller i midten  Foto: Foto: STIAN HANSEN

Fra innspillingen av «Olav» 
    
      (Foto: Foto: STIAN HANSEN)

Fra innspillingen av «Olav»  Foto: Foto: STIAN HANSEN

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå