Thomas traff folket

VERDAL: Kinosalen var fullsatt da historien om Thomas Overvik (27) rullet over lerretet under FIFF i i helga.

Saken oppdateres.

- Vi er her fordi vi har fulgt historien om Thomas i Trønder-Avisa, og så er vi interessert i tanketerapi, forteller Kari Ekset Berg og Kari Sollid fra Verdal.

De to damene setter seg godt til rette i kinostolen.

- Spennende. Det virker som et mirakel, og jeg kjenner en som burde ha prøvd, sier Kari Sollid.

I fjorten måneder lå Thomas Overvik (27) fra Inderøy i et mørklagt og lydisolert rom. Han var hardt rammet av kronisk utmattelsessyndrom, også kjent som ME (Myalgisk Encefalopati).

Tangobegeistring

På billetten står to filmer.

- Det varmer mitt festivalhjerte å se en fullsatt sal, særlig på et trøndersk dokumentarprogram. Jeg håper det gir mersmak til å se flere filmer, innledet festivalsjef Marit Bakken med et stort smil.

Først ute er «Lidenskapens skole» om de unge tangomusikerne i Tangueros del Norte fra Trondheim. I den lille pausen er begeistringen stor hos damene.

- Kjempemorsomt! Jeg har sett dem tidligere på tv, og disse ungdommene må vi følge med videre, sier Kari Ekset Berg.

Tilbake i kinosalen blir det helt stille. På lerretet kan Thomas bare røre hendene, munnen, øynene og så vidt nakken når den britiske behandleren begynner å hviske til ham i sykesengen. Langsomt friskner han til og vender tilbake til livet. Thomas lærer seg å gå igjen, og flytter hjem til familien.

- Bra film. Veldig rørende og interessant at det er mulig å bruke terapi oppi hodet, sier Kari Ekset Berg.

Etterpå blir over halvparten igjen for å stille spørsmål til Lightning Process-coach Heather Thomas. Hun har selv hatt ME i 16 år, og et av spørsmålene var om alle kunne gjennomgå prosessen.

- Det er en krevende prosess, så du må være mentalt forberedt og motivert. Snakk med de som allerede har vært igjennom prosessen, om les om Lightning Process, oppfordret Thomas og forteller at 23 nordmenn, tre av dem trøndere, for tiden utdanner seg til coach.

Flere blant publikum i salen har selv hatt ME.

- Jeg har hatt ME i 19 år og gjennomførte prosessen i mars. Denne uka har jeg vært to ganger i Verdal for å se filmen, forteller Solveig Rønning fra Levanger. - Jeg ble beveget og innimellom kom tårene.

Lørdag ville hun hilse på Heather Thomas etter filmvisningen. På lerretet blir Thomas bedre etter tre dager. Likevel tar det tid før han kan reise seg opp og sitte på senga.

- Det har stått i media at etter tre dager er du frisk. Det som skjer er at vi får en metode som vi fortsetter å bruke, og det er hard jobbing. For meg er den største utfordringen nå ringvirkningene etter å ha vært syk så lenge, forteller Solveig, som er positiv til metoden.

 
På forsiden nå