Tidenes Bond-skurk

JAMES BOND - SKYFALL: Javier Bardem løfter den 23. James Bond -filmen i rekken opp til å bli en av de beste i serien på mange år.

Saken oppdateres.

James Bond fyller 50 på film ved å flørte lekent med fortiden, samtidig som persongalleri og handling er pusset opp med tanke på videre bruk.

Den tredje filmen med Daniel Craig som 007 er den mest interessante av dem og minst ett hakk bedre enn den litt skuffende forgjengeren «Quantum Of Solace»(2008). Ikke dermed sagt at «Skyfall» er stor eller viktig filmkunst. Saken er mer kompetent modernisering av gammeldags guttefilm med så mange dyktige krefter involvert at filmen tidvis ligner litt av begivenheten den er hypet som.

Regissør Sam Mendes vil gjøre betydelig kommersielt comeback med dette, etter en karriere som ikke helt har levd opp til forventningene gjennombruddet med «American Beauty»(1999) skapte. Det er likevel Coen-brødrenes faste britiske fotograf Roger Deakins som gir filmen mest klasse og en stil. Actionscenen med Bond i Shanghai nærmer seg filmpoesi på et vis actionfilm sjelden prøver eller klarer.

Daniel Craigs første Bond-film «Casino Royal»(2006) var nok like god som moderne actionfilm. Denne lykkes bedre i å forankre figuren i fortiden og seriens forhistorie, samtidig som rollegalleriet på raffinert vis fornyes. Miss Moneypenny presenteres som aldri før, og Ben Whislaw er strålende som datanerdutgaven av Q.

Historien har mørkere bunn. Craig gir oss en Bond som beskrives som aldrende og svekket (til tross for at han fortsatt er 15 år yngre enn Roger Moores siste utgave av fyren). Javier Bardem er dessuten en av de mest utspekulert hevngjerrige og skremmende Bond-skurkene.

«Skyfall» er en av de mest britiske Bond-filmene på lenge. Før voksenmiksen av «Kar for sin kilt» og «Harry Potter» på øde gods i finalen, serveres tørrvittige replikker og britisk understatement av machotypen til sjøs, på tog, i storbyer og på T-banen.

Musikk og tittelsekvens er egnet til å brande merkevaren Bond for så vel gamle fans som nye seere. En dash Jason Bourne med agent mellom frontene, litt gammeldags hevndrama og forfølgelsesscener i takhøyde i Istanbul som overgår dem i «Taken 2», gir effektiv blanding.

Filmen slutter med løfte om at «James Bond will return». Som oppussing av gammel helt for videre filmliv, er «Skyfall» godt laget, en av de bedre i serien. Det kan innvendes at den eneste kvinnerollen som ikke tabber seg ut eller mest har kropp å spille på er over 70 år gammel(Judy Dench). En delvis modernisert, men på noen måter ganske tradisjonstro Bond altså.

Super-skurk: Javier Bardem er den mest utspekulert hevngjerrige og skremmende skurken i en Bond-film på svært lenge. 

Super-skurk: Javier Bardem er den mest utspekulert hevngjerrige og skremmende skurken i en Bond-film på svært lenge. 

Action i tåkeheimen:  Gammeldags bil og modernisert helt når Daniel Craig i den 23. James Bond-filmen tar turen til Skottland i finalen. 

Action i tåkeheimen: Gammeldags bil og modernisert helt når Daniel Craig i den 23. James Bond-filmen tar turen til Skottland i finalen. 

På forsiden nå