Spelsesongen har pågått en stund, men går nå inn i sin mest intense periode. Marenspillet på Hitra hadde premiere i går kveld. Snart er det tid for «Spelet om Heilag Olav» på Stiklestad, «Elden» på Røros og mange andre oppsetninger. Felles for arrangørene bak sommerens ti midtnorske spel er at de antar å få lik eller større publikumsoppslutning i år som i fjor.

Doblet publikumstall

Adresseavisen har utarbeidet en oversikt som viser at den største økningen i publikumstall er det gjengen bak «Slaget på Testiklestad» som håper på. De fikk en pangstart i fjor med et billettsalg på 2300 billetter. Da hadde de begrensede plasser å rutte med. I år er tribunen utvidet med flere plasser, noe som gjør at skuespiller Mads Bones sikter mot en publikumsoppslutning på 4950 mennesker – mer enn dobbelt opp sammenlignet med i fjor.

Millioner i omsetning

«Elden» på Røros har også økt sin kapasitet, her forventer de i overkant av 12000 publikummere, en økning på 2000 sammenlignet med fjorårets 10000 solgte billetter. «Maren – dømt til døden», «Fru Guri av Edøy» og «Spelet om Heilag Olav» er andre spel som forventer en økning i besøkende i år.

Av de spelene vi har sammenlignbare tall på, har de samlet sett nesten tolv og en halv million i omsetning. Flere spel selger varer som T-skjorter, krus, pledd og sitteunderlag, noe som utgjør en liten del av dette tallet. Av de driftsinntektene vi har tall på, er det «Elden» som har høyest omsetning med fem millioner kroner i fjor.

Når det gjelder «Carl Halck» og «Maren – dømt til døden», er omsetningen fra 2013 siden spelene settes opp annethvert år.

NB! Enkelte mindre oppsetninger kan mangle på vår oversikt. Festivaler som Olavsfestdagene er heller ikke med. Vi har utelukkende konsentrert oss om historiske spel av en viss størrelse.