– Det er helt vilt egentlig. Det Tyin Tegnestue representerer innenfor arkitekturen er forbilledlig.

Det sier Hans Narve Skotte til Aftenposten. Skotte er professor emeritus ved Institutt for byforming og planlegging ved NTNU i Trondheim. Onsdag ankom han kanalbyen i Italia, for å følge åpningen av La Biennale di Venezia, den 15. i rekken.

Adresseavisen har tidligere skrevet om hvordan Tyin Tegnestue ba elever ved Rissa videregående skole om hjelp til utstillingen.

Til daglig jobber arkitektene i Tyin Tegnestue, tre av dem totalt, bare noen meter unna hans kontor i Trondheim. Nå er dette lille arkitektkontoret plukket ut av den verdenskjente kuratoren, chilenske Alejandro Aravena, som ett av 88 arkitektkontorer verden over til å fylle hovedutstillingen i biennalen. Og som de eneste fra Skandinavia. Det er ikke hverdagskost.

Sommerfuglhus

– Aravena er selv en innovativ og litt uortodoks arkitekt, som ofte stiller en del andre spørsmål enn det den tradisjonelle arkitektbransjen gjør. Han retter seg mot randsonen av arkitekturen, det er ofte der de mest interessante tingene foregår. Og det er i dette landskapet at Tyin Tegnestue befinner seg, sier Skotte.

Tyin Tegnestue vant en prestisjefylt arkitekturpris allerede mens de var studenter på NTNU.

Temaet for årets biennale er «Reporting from the Front» og handler om arkitektur i møte med naturkatastrofer, krig, kriminalitet, forurensning og andre store, samfunnsmessige utfordringer.

Tyin Tegnestue har høstet stor internasjonal anerkjennelse for prosjektet «sommerfuglhusene». I en liten landsby i Thailand og Myanmar har Tyin Tegnestue laget en serie småhus som gir tak over hodet til 24 barn på et barnehjem. De har gjort flere tilsvarende prosjekter i Thailand.

– Tyin jobber for de marginaliserte gruppene i verden. Deres virke handler om nødvendighetens arkitektur, sier Skotte.

Prosjektet som skal vises fram på utstillingen er en tolv og en halv meter lang installasjon, som er en smakebit av arbeidet Tyin jobber med på Senja. Her har Tyin omskapt en 250 meter lang molo, som et ledd i Statens vegvesens prosjekt Nasjonale turistveier.

- Et annet syn på arkitektur

– Det er en stor ære å bli plukket ut til hovedutstillingen. Ikke minst er det stor stas å få delta sammen med arkitekter vi så opp til i vår studietid, deriblant den tyske arkitekten Anna Heringer. Vi ble nok valgt ut fordi vi jobber litt innenfor det samme feltet innenfor arkitekturen som det Alejandro Aravena selv gjør. Det er ingen stor brukergruppe som jobber innenfor dette feltet, sier Gjertsen.

Tyin Tegnestue er også representert med tre prosjekter i årets nordiske paviljong under Veneziabiennalen.

Gjertsen mener dagens generasjon av unge arkitekter har en helt annen tilnærming til arkitekturen, noe også den chilenske kuratoren er opptatt av.

– Jeg tror Aravena er opptatt av de små, strategiske tiltakene, ikke bare de store stjerneprosjektene som ofte blir eksponert. Han har derfor valgt de arkitektene han mener jobber med feltet, som handler om frontene som arkitekturen strever med. Dette er alt fra energi, miljø, fattigdom, flyktningkrisen, sier Gjertsen.

- Gir inspirasjon

På 1960- og 70-tallet inngikk norsk arkitektur som en vesentlig del av nordisk bistand i det østlige Afrika. Den gang inngikk arkitekter i ekspertgrupper av lærere, veterinærer, helsearbeidere og agronomer som ble sendt ned for å bistå med å modernisere og bygge opp nasjonene.

I dag heter det seg at 80 prosent av fremtidens bygninger allerede er bygget.

Fremtidens arkitektur vil handle om å transformere og endre eksisterende bygninger, og kunne bruke arkitektur til å skape en bedre hverdag for mennesker.

– Vi ser en klar endring i faget i form av flere transformasjonsoppgaver, sier Gjertsen.

Alexandria Algard, president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), synes det er gledelig at et norsk arkitektkontor er blitt plukket ut til hovedutstillingen.

– Det er utrolig inspirerende at et ungt kontor er blitt valgt ut. Jeg håper dette kan være en inspirasjon til å gjøre mer utradisjonelle grep i forhold til hvordan man angriper ulike prosjekter. Det Tyin har gjort et utradisjonelt, noe de også har fått anerkjennelse for, sier Algard.

Hun mener arkitektur handler om så mye mer enn bare å designe store prestisjebygg. Årets arkitekturbiennale skal fokusere på hvordan arkitekter kan bidra til å løse viktige verdensproblemer.

– Valget av tema for biennalen er derfor et klart signal om at arkitekter er problemløsere som kan bidra med løsninger til store og reelle utfordringer i verden, sier Algard.

Slik blir det endelige resultatet når moloprosjektet til Tyin står ferdig på Senja. Foto: ARVE HENRIKSEN