I bildet God natt, som er olje på lerret, ligger mye håndverk og historier lag på lag. Foto: Morten Antonsen

Utstillingen på Galleri SG ble avtalt for ett år siden, men i juli skjedde noe som var nær å spolere alt.

Innlagt på flekken

- Jeg var inne på St. Olavs Hospital for å fjerne en skinne som ble satt inn i forbindelse med et brudd i ankelen. Bruddet var helt fint, skinnen ble fjernet og alt så bra ut. Helt til jeg kom til fastlegen. Han sendte meg i retur til sykehuset, og jeg ble innlagt på flekken.

Redd for å miste foten

Marius Amdam var infisert med en såkalt sykehusbakterie.

- Den beskjeden var tung å få. Jeg visste ikke om jeg ville overleve, eller om jeg måtte amputere foten. Det har vært et helvete, forteller han.

Dødt vev er fjernet fra området ved ankelen og erstattet med hud, transplantert fra leggen.

- Jeg måtte følge mange regler fra legen, ligge i strikt sideleie, som om jeg hadde et foster på leggen. Siden har det vært ukentlige besøk på ortopeden.

Tålte ikke kontrastvæske

Lillejulaften var han nok en gang til behandling ved sykehuset.

- Jeg skulle ta MR og tålte ikke kontrastvæske, ble knallrød som en liten, rund tomat, fikk adrenalin, kortison og steroider. Og berget livet. Da også. Men jeg skrev meg ut selv neste dag, altså. Og sørget for å få satt ribba på langtidssteking.

Han er frisk i kommentaren, Amdam. Det går bedre med ham nå, selv om han har mistet mye på grunn av komplikasjonene.

Klatret opp etter tennene

Å gå glipp av barnas første skoledag var nok verst, men samtidig sier han:

- Du må ned en tur, for å løfte deg, ikke sant? Så jeg klatret opp til atelieret i 4. etasje etter tennene, bestemt på å jobbe videre. Med en barokk tilnærming til det meste. Bildene er en blanding av fiksjon, drøm, barndommens kulturelle møte og virkeligheten jeg har hatt de siste månedene. Og så har jeg selvfølgelig lånt litt av barnas eventyrlige måte å se verden på.

Resultatet av innsatsen henger nå på veggene i Galleri SG. Utstillingen viser Amdam i ulike uttrykk, fra store gjennomarbeidede oljemaleri der historiene ligger lag på lag, til lette, humoristiske og litt fandenivoldske tusj- eller strektegninger.

Utstillingen står til 23. april.

- Her finnes monstre, men du kan låne en fisk av meg og daske til dem. Perfekt for fiskehandleren på Frøya, mener Marius Amdam. Foto: Morten Antonsen