– Dette var overraskende og ikke minst veldig ærefullt, forteller den prisbelønnede lyddesigneren fra Byåsen i Trondheim.

Hvert år blir hundrevis av skuespillere, regissører, lyd- og kostymedesignere som har gjort seg bemerket i filmbransjen invitert til å bli med inn i Oscar-akademiet. I år har 928 nye medlemmer fra 59 land blitt invitert til å bli med i selskapet.

To andre nordmenn har blitt invitert inn i manusforfatter-grenen: Joackim Trier og Eskil Vogt. Schaanning er inkludert i lydteamet, og skal være med å bestemme hvem som får de høythengende prisene på fremtidige Oscar-utdelinger.

En stor anerkjennelse

Schaanning fikk først en gratulasjonsmelding fra en dansk kollega, før han hadde fått med seg at han var invitert i akademiet. Han ble så overrasket at han trodde det var spam-mail. Han skjønte fort at det ikke var det, og den store invitasjonen har fortsatt ikke gått helt opp for han.

– Det er veldig artig å bli verdsatt for det jeg har jobba med så lenge. Målet mitt med jobben jeg gjør er å lage film, så det å få en slik anerkjennelse er bare en stor bonus, forteller han.

Trønderen har designet lydbildet til flere anerkjente Hollywood-filmer som bl.a. «High School Musical 3» og «Red». I Norge er han lydmannen bak en rekke store filmer, deriblant de historiske krigsfilmene «Den 12. Mann» og «Kongens nei». For sistnevnte film vant han prisen for beste lyddesign under Golden Reel Awards i 2017, som er den gjeveste prisutdelingen for lyddesignere i Los Angeles.

Veldedighetsprogram og ulike arrangementer

Foreløpig vet ikke Schaanning selv så mye om hva som skjer i Oscar-akademiet, men han kan fortelle at det innebærer mer enn å bestemme hvem som vinner Oscar-priser.

– Jeg vet at Oscar-akademiet arrangerer flere kurs innen filmlaging, og de har ulike veldedighetsprogram.

Snart aktuell med norsk stop-motion-film

Han er usikker på hvorfor akkurat han ble invitert inn i Oscar-universet. Men han antar at navnet hans ble lagt merke til da han vant prisen for «Kongens nei», i tillegg til at akademiet har gått inn for å bli mer mangfoldig i valg av medlemmer.

Etter at Schaanning ble pappa i fjor har han lagt jobben til sitt hjemland, og bor sammen med familien i Oslo. Han er derfor usikker på hvor mye han får vært med på akademiets arrangementer, som stort sett foregår i USA. For tiden jobber han med den tredje filmen i Flåklypa-serien «Månelyst i Flåklypa», som har premiere til høsten.

Schaanning er den andre trønderen i rekka som har blitt med i Oscar-akademiet, etter skuespillerlegenden, Liv Ullmann.