Teaterhuset har eksistert siden 1984, og har de siste 20 årene leid lokaler i Folkets Hus. Lokalene tilfredsstiller ikke krav om universell utforming, infrastruktur, tilrettelegging for publikum og ansatte. Lokalene er også dårlig egnet til å ta imot de fleste norske og internasjonale gjestespill.

Teaterhuset har derfor lett etter et alternativt sted å være, og det er Rosendal Teater som er mest aktuelt.

Økonomisk umulig

Rådmannen har sett med sympati på planene, men har ikke sett noen mulighet for kommunen å bli med på en flytting på grunn av kostnadene. Og da ser han både på neste års budsjett og på økonomiplanen frem til 2017. En oppstilling tyder på at kostnadene vil doble seg fra årets 6,7 millioner til 13 millioner i 2015. Da er det lagt inn både økt statlig tilskudd og mer penger fra kommunen og fylket.

Politikerne velger likevel å se annerledes på saken. Arbeiderpartiets kommunalråd Sissel Trønsdal mener at Avant Garden på plass på Rosendal vil styrke kulturtilbudet i Trondheim og skape et spennende tilbud.

–Trondheim kommune bør arbeide for å få realisert dette, sier Trønsdal.

Rettferdig fordeling

I forslaget fra Arbeiderpartiet, Høyre, KrF og Sp, som fikk tilslutning også fra V og Frp, heter det at Trondheim kommune ønsker en mer rettferdig kostnadsfordeling mellom stat og lokale myndigheter. Rådmannen bes sammen med fylket rette en felles henvendelse til staten for å få en like stor prosentandel for Avant Garden som et tilsvarende teaterhus i Bergen. En 60/40-fordeling mellom stat og kommune/fylke er ønskelig for å sikre et varig og bærekraftig økonomisk grunnlag for Teaterhuset Avant Garden. Formannskapet håper dette kan la seg ordne i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai/juni neste år.

Kommunalråd Geirmund Lykke støtter forslaget, men mener det totale konseptet bør gjennomgås med tanke på en mulig krymping av kostnadene. Lykke ser for seg at prosjektet kan gjennomføres i to byggetrinn, først rehabilitering av den eksisterende bygningsmassen, deretter tilbygget med ny scene og øvingslokaler.