Seks ganger i året har Vinmonopolet nyhetslanseringer. Første fredag i januar, mars, mai, juli, september og november slippes 60-90 nyheter i basisutvalget. Det betyr 300-400 nye viner rett inn i hyllene på ditt nærmeste polutsalg i løpet av året. I tillegg lanserer de private importørene i hvert slipp 5-600 nyheter gjennom bestillingsutvalget.

Hurra for Polet!

Du får altså tilgang på rundt 4000 nye produkter hvert eneste år gjennom vårt statlige monopol. En bedre grunn til å beholde det finnes neppe. Gjennom Vinmonopolet har vi nemlig verdens beste vinutvalg i Norge.

Men så var det utfordringen med å holde oversikt og følge med på hva som er verdt å få med seg av det som lanseres. Der, kjære leser, er det vi vinjournalister kommer inn. Vi prøver nemlig så godt det lar seg gjøre å smake på alle nyhetene på vegne av deg, for å veilede deg i den store vinjungelen.

Flere tusen viner smakt

For det er både gode og mindre gode lanseringer som gjøres, både fra Polets side og fra importørene. Så det gjelder å holde tunga rett i munnen!

Jeg har gjennomgått smaksnotatene mine fra året som om noen timer er over. Flere tusen viner er sniffet på, smakt, analysert og spyttet ut. Jeg har valgt ut de beste basis-lanseringene fra de seks nyhetsslippene i 2015. Fem røde og en hvit. Fikk du ikke med deg dissa da de ble lansert, så er sjansen der nå, før Vinmonopolet fredag 8.januar slipper 68 nyheter i basisutvalget. I tillegg kommer også 4-500 nyheter i bestillingslisten i januar. Da er vinåret 2016 offisielt åpnet.

Men før det altså, her er «The best of 2015»:

Januar:

Baltasar Garnacha Vinas Viejas 2012 (kr. 134,90).

Konsentrert, flott vin, uten det vanlige grønne preget av garnacha. Kjølig stil, bjørnebær og plommer, pepper, krydder, lakris og fat.

Passer til: Rødt kjøtt, lam og grillmat, Kosevin.

Mars:

Firriato Le Sabbie dell' Etna Rosso 2012 (kr. 141,20).

Saftig, litt rustikk Etna-vin med moden, rød bærfrukt, hint av tørket frukt, søtt krydder og fat.

Passer til: Hjort med steinsoppsjy, confiterte andelår, steinsopprisotto.

Mai:

Clos des Quarterons Saint Nicolas de Bourgueil Vielles Vignes 2012 (184,00).

Kompleks, stilig cabernet franc-vin. Smak av skogsbær, urter, lakris, lær og fat.

Passer til: Kraftige kjøttretter, barbecue, grillet entrecôte, vilt, reinsdyr.

Juli:

Jean Perrier Cuvée Gastronomie Abymes 2014 (119,00).

Spennende lansering av Savoie-vin på den lokale jacquère-druen som vanligvis lager lette, tiltalende viner som går godt til ostefondue. Her med litt mer trøkk. Sitrus, epler, blomster, mineraler, urter.

Passer til: Fiskeretter, skalldyr, lyst kjøtt, ostefondue, aperitiff.

September:

Bodegas Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2013 (kr. 124,90).

Urte- og bærpreget duft og smak. Lett kryddertone, god saftighet, innslag av mørke kirsebær og plommer.

Passer til: Grillet svinekjøtt, entrecôte av storfe, lammeretter.

November:

Bryan Macrobert Abbotsdale 2013 (kr. 169,90).

Laget på shiraz, mourvedre og cinsault, litt i Rhône-stil. Stor fruktighet, intens, smak av røde og sorte bær, lakris, lær og fat.

Passer til: Entrecôte, lammeretter, vilt.