Mandag kommer Åsne Seierstad til Trondheim for å diskutere sin bok «En av oss» med Jo Stein Moen. Boken ble av NRKs anmelder kalt «en av de viktigste bøkene om 22. juli» og Adressas anmelder skrev «aldri har vi vært nærmere en flik av sannhet» om «gåten Breivik».

Invitert av lokallag

Arrangmentet avholdes i regi av to av Arbeiderpartiets lokallag i Trondheim. Moen er lokallagsleder i Stavne/Sverresborg Arbeiderlag, kjenner flere som var på Utøya 22. juli og har i tillegg skrevet boken «Utøya – en biografi».

– Vi syntes det var naturlig at partiene tok et slikt inntiativ. Vi er veldig glad for at hun tar turen og vet det er mange som har vært på Utøya som kommer, men det er viktig å understreke at møtet er åpent for alle som ønsker å komme, sier Moen.

Seierstad forteller at det er første gang hun blir invitert til å snakke om boken i regi av Arbeiderpartiet.

–  Jeg er veldig glad for at de ønsker å snakke med meg om boken. Jeg kommer utenfra og har ingen tilknytning til Arbeiderpartiet. Samtidig har jeg i boken skrevet mye om partiet og dets historie.

Utøya-etterlatte følte seg glemt

I Seierstads bok er et av kapitlene viet flere av de etterlate følte seg skjøvet til side og glemt under ettårsmarkeringen på Utøya. De etterlatte fikk først være med etter press mot AUF. Løsningen ble at de etterlate fikk være på Utøya frem til AUFs markering. De måtte deretter forlate øya i fem timer før de kunne få komme tilbake igjen. I boken gir blant annet en mor til en av de drepte uttrykk for at hun reagerte sterkt på behandlingen.

Etterspillet blir tema

– Mitt inntrykk ved å jobbe med mange av de etterlatte er at det er ikke mindre vondt nå. De som ble drept var så unge, sjokket er kanskje borte, men sorgen og savnet er ikke blitt mindre.

Moen sier kritikken som rettes mot AUFs håndtering av de etterlatte også vil bli et tema for samtalen.

– Det vil være naturlig å også diskutere etterspillet.  Åsne Seierstad gir, i tråd med boka forøvrig, en ærlig og usminket fremstilling av hvordan folk har vært skuffet over AUF og Arbeiderpartiet i etterkant. Meningene er mange og delte, så det vil være naturlig å komme inn på det, sier han.

– Tok ikke nok hensyn

– AUF er en utrolig sterk organisasjon som ikke har tatt nok hensyn til foreldrene til de medlemmene som er døde. Kanskje kan du si at det ikke er deres rolle. Men jeg er overrasket over at ikke de voksne i arbeiderbevegelsen så det, sa Seierstad til Aftenposten i forbindelse med lanseringen av boken.

Seierstad har beklaget at man må trekke frem kritikken igjen, men sier det samtidig ville blitt helt feil å utelate den.

– Det er viktig å understreke at dette er tre av 550 sider. Og hadde jeg ikke hatt det med kritikken hadde det blitt helt galt: det ville jeg garantert blitt kritisert for. I blant følte jeg heller at det tippet over andre veien, og da jobbet jeg med å ta bort ting for å ta det ned litt så det ikke skulle bli for mye. Det har vært en vanskelig bok å vekte fordi det er så enorme temperaturforskjeller i boken, sier Seierstad til Adresseavisen.

Både Arbeiderpartiets partisekretærRaymond Johansen og AUF-leder Eskil Pedersen har tidligere gitt uttrykk for at det er «trist at noen ikke følte seg godt nok ivaretatt» i etterkant.

Seierstads bok «En av oss» har fått gode kritikker og er allerede solgt til en rekke land, deriblant USA og England. Foto: Kagge Forlag
– Jeg har stor forståelse for de etterlattes reaksjon, sier Seierstad om kritikken fra etterlatte mot AUF i boken «En av oss». Foto: Kristine Svorte
– Mange er jo fortsatt sterkt berørt av 22. juli og Åsne Seierstads bok gjør veldig sterkt inntrykk på de som leser den.  Hun har en unik internasjonal posisjon og har skrevet en viktig bok om det nasjonale traumet. Da er det fint at hun kommer og at folk får lov til å høre mer om hennes bok og hennes syn på etterspillet etter 22. juli. En ting er forspillet, men hun har også blant annet vært i dialog med terroristen og moren i etterkant. Å komme i en dialog om disse tingene med Åsne Seierstad vil være relevant og interessant, sier Jo Stein Moen. Her sammen med Trond Giske under presentasjonen av boka «Utøya – en biografi».