Ifølge en pressemelding fra importøren Engelstad er det første gang en norsk kunstner får pryde etiketten til den anerkjente vingårdens toppvin. Kunstverket skal prege 2013-årgangen av Berg Schlossberg som blir lansert i mai 2015. Vinprodusenten har helt siden 1980-årgangen latt kunstnere utforme etiketten på denne vinen.

Riesling i toppklasse

Georg Breuer er en kult-produsent med liten produksjon og en filosofi som sier at vinen lager seg selv, det betyr ingen kjemikaler eller stoffer tilsettes jorden mens druene vokser eller under modning og gjæring. Vingården ble stiftet i 1880 og drives i dag av Theresa Breuer. Hun lager tysk riesling-viner i toppklasse.

Ideen om et norsk kunstverk på vinetiketten ble til under Theresa Breuers besøk i Oslo i mars 2014.

– Synøve utmerket seg fordi hun hadde eksepsjonelle ideer som straks tiltalte meg, og jeg foreslo et samarbeid. Hennes kunstverk representerer våre viner godt og vi gleder oss til å vise den frem, sier vinprodusenten Theresa Breuer.

Noe nytt og spennende

Da den norske kunstneren Synøve Dyrkorn fikk invitasjon til kunstprosjektet ble hun straks interessert.

– Jeg søker hele tiden noe nytt og spennende, så da jeg ble invitert til dette prosjektet ble jeg inspirert. Farger, bevegelser, flater, rytmer og en mengde elementer er min inspirasjon og mitt utgangspunkt når jeg starter mitt intuitive arbeid. Jeg sendte inn mine ideer til Theresa og jeg ble svært glad for å høre at de ønsket at jeg skulle male et bilde til vinetiketten, sier Dyrkorn.

Synøve Dyrkorn er fra Oslo og har utdannelse fra Nydalen kunstskole. Det siste året har hun stilt ut sine verker på blant annet NFUKS Landutstilling 2014 som var i Rådhusgalleriet i Oslo og Kunstpassasjen Oslo Sporveier 2014.

Vinmarken Berg Schlossberg har opptil 38 grader helling ned mot Rhinen. Det er brattere enn det bratteste partiet i unnarennet på Holmenkollen. Etter en selektiv håndplukking av druene, er prosessen i gang. Grand cru-vinen Rüdesheim Berg Schlossberg er tilgjengelig for markedet ca. 20 måneder etter innhøstingen. Dette er en vin som kan drikkes nå, men har godt av noen år i kjelleren.

Avdukning på Latter

Avdukning av den nye årgangen med norsk kunstneretikett vil skje på Latter, Aker Brygge onsdag 11.mars. Dit kommer Theresa Breuer, Synøve Dyrkorn og vinimportøren Engelstad AS.

– Theresa Breuer lager flotte Rheingau viner og det er ekstra morsomt at en norsk kunstner skal dekorere vinetiketten. Vi gleder oss til å presentere vinen for markedet i mai, sier brandmanager og Head of Wines Henriette Batt hos Engelstad AS.

P.S. Det hører med til historien at også 2005-årgangen av Berg Schlossberg hadde kunstneretikett med norsk tilhørighet. Den gangen var det nemlig NTNU-professor Paul Brand som hadde laget etiketten, og lanseringen skjedde på Galleri 7011 i Trondheim. Galleriet ble den gang drevet av kunstneren Sverre Koren Bjertnæs. Paul Brand er opprinnelig fra Sveits, men har bodd i Trondheim i mange år.