På under fire minutter gikk det fra vind til orkan på Randaberg i Rogaland lørdag kveld.

- De ropte «STOPP» over høyttalerne, og vi måtte bare løpe av scenen, forteller gitarist i Åge og Sambandet, Gunnar Pedersen.

Han tok med seg gitaren og kom seg i dekning. På scenen lå alt av instrumenter igjen - også hans ærverdige Fender Stratocaster 69-modell.

- Gitaren har vært min følgesvenn siden starten på 70-tallet. Den er en del av meg, sier Pedersen.

«Ska æ snik mæ inn?»

Politiet sperret området og la ned forbud mot all aktivitet i området.

- Steffen fra crewet oppfattet at jeg var lei meg for at gitaren sto igjen. «Skal æ snik mæ inn», spurte han. Jeg svarte at det tross alt bare er en gitar, og at det ikke var verdt å sette livet i fare for den, sier Pedersen.

Gitaren har vært i Åge og Sambandet siden starten på 80-tallet, og brukes blant annet i gitarsoloen til «Lys og varme»

Tatt på fersken

Steffen Solberg nektet å la gitaren bli ødelagt av stormen. Sammen med enda en fra crewet, snek han seg under politisperringen og opp på scenen.

- Den hvite gitaren er jo liksom Gunnar Pedersen. Jeg bare måtte, sier Solberg til adressa.no.

Han nappet med seg Stratocasteren og to av Dumdum boys' sine gitarer, før politiet oppdaget ham. Det endte i anmeldelse.

- Jeg hadde ikke fått sovet godt i natt hvis jeg ikke hadde klart å berge gitaren, sier Solberg.

Operatør i Rogaland politidistrikt, Frank Roland, bekrefter at to personer er anmeldt for å ta seg inn bak politiets sperringsbånd.

Innpakket i puter

Også Gunnar Pedersen sov godt i natt.

- Jeg ble veldig mye lettere rundt skuldrene. Det hadde rett og slett vært forferdelig å miste gitaren. Den er uerstattelig, sier Pedersen, som tidlig søndag morgen reiste fra Stavanger til Kirkenes for en liten tur.

Han har foreløpig ikke fått gitaren i egne hender, men vet den er trygg hos Steffen Solberg.

- Han sendte et bilde av gitaren godt innpakket i puter. Jeg vet den har det bra, ler Pedersen.

Rørt rockehistoriker

Rockehistoriker og prosjektleder ved Rockheim, Terje Nilsen, kaller gitaren til Gunnar Pedersen en kulturskatt.

- Det er helt fantastisk at denne gitaren ble reddet ut av uværet. Det ville vært svært trist for alle som er musikkinteresserte om en slik kulturskatt skulle gått tapt, sier Nilsen.

Han er klar på at gitaren er en av Norges mest berømte.

- For det første er Fender Stratocaster verdens mest legendariske gitarmerke. I tillegg er Gunnar Pedersen en av Norges beste gitarister. Han og gitaren hans har satt lyden til en av de viktigste låtene i norsk musikkhistorie, nemlig «Lys og varme». Den er veldig verdifull, sier Nilsen, som mener historien om den lille redningsaksjonen er rørende.

Kjøpt av en sjømann

Gitaren kjøpte Pedersen av en sjømann på havna i Brønnøysund.

- Han skulle ut på havet, og måtte kvitte seg med den. Ny pris var 3000 kroner, men jeg betalte bare 1500. Det er ikke mye penger, men den er veldig verdifull. Og aller mest verdifull er den for meg, sier Pedersen.