- Det er veldig urettferdig at noen skal sitte i bøttekottene sine og legge et gammelt medlemskap til grunn for at jeg ikke får kjøpe Rosendal.

Det sier Morten «Diesel» Dahl.

Adresseavisen møter ham hjemme i eneboligen på Heimdal. 51-åringen er skuffet hvis spekulasjoner rundt hans tilknytning til Hells Angels (HA) har blitt tungen på vektskåla i Rosendal-saken.

- Jeg gikk ut av HA i 2005. Da var jeg i «good standing», men etter hvert ble min kontakt med miljøet helt brutt. De kan ikke kontakte meg, og jeg kan ikke kontakte dem. Det er «no contact» - vi har ikke kontakt. Dette vet politiet, sier Dahl.

- Men politiet sier de ikke vet?

- Jeg kjører fortsatt motorsykkel. Jeg er med i Harley Owners Group og har selvfølgelig kontakt med andre som kjører Harley. Hvor ulovlig er det i kommunale øyne? Se for deg en mann som noen mistenkerhar en tilknytning til andre som kjører motorsykkel. Skal man nekte ham kommunal barnehageplass til ungen sin da? spør Dahl.

51-åringen er minoritetsaksjonær og eier 20 prosent av aksjene i Rosendal kulturdrift AS, selskapet som har ønsket å kjøpe den gamle kinoen i Innherredsveien 73 av kommunen. Musikkprodusent Robin Jenssenog musikeren Petter Wavold er blant de andre med interesser i selskapet.

Angrer ingenting

- De har aldri sett på mitt tidligere HA-medlemskap som et problem. De kjenner meg. Jeg gir ut musikkblader, holder tattoo-messer og spiller i band. Jeg er en kulturarbeider, sier Dahl, som driver forlaget Kulørt Kultur og er hovedarrangør av det årlige Trondheim Rock på Torvet.

- Angrer du på at du ble medlem av Hells Angels?

- Nei. Kameratskap har bestandig stått sterkt hos meg, i band eller klubb. Jeg ble med i HA på midten av 90-tallet, hvor flertallet, som meg, kom fra Rowdies MC. På tidlig 80-tall holdt vi til i Brakka på Lerkendal. Vi var en kompisgjeng. Det valget jeg gjorde den gangen, kan jeg ikke angre på nå. Det var en periode i livet mitt, sier Dahl.

- Uvitenhet eller feighet

- Hvorfor forlot du Hells Angels?

- Året i forveien ble min yngste sønn Markus født. Da hadde jeg plutselig tre av alt: Jeg ga ut tre magasiner, hadde tre barn og tre firma. Det ble ikke tid til å være aktivt medlem, hevder Dahl.

- Jeg har ikke hatt kontakt med Hells Angels på fem år. Det er veldig urettferdig at noen skal sitte i bøttekottene sine og legge det til grunn for at jeg ikke får kjøpe Rosendal.

Han mener kommunen kunne ha snakket med ham om HA-bakgrunnen hvis det var viktig.

- Jeg har vært i flere møter med kulturkomiteen, formannskapet og rådmannen uten at mitt tidligere medlemskap i HA er blitt nevnt med ett ord. Jeg vet ikke om det er uvitenhet eller feighet som gjør at de overhodet ikke har tatt det opp, sier Dahl.

Bare tapere

Nå etterlyser han et klart signal fra byens ledelse og byens befolkning.

- Byen bør ta et standpunkt til om de aksepterer meg som kulturaktør eller ikke. De bør snarest gi tydelige, klare signaler. Jeg har planer om flere festivaler og konserter i Trøndelag. Men jeg kan ikke bruke krefter på å møte veggen, forklarer han.

Dahl mener at alle er tapende parter i Rosendal-saken.

- Filmmiljøet fikk ikke filmhus. Folket i byen fikk ikke kulturhus. Og de rødgrønnes popularitet har dalt.

- Og ditt eget renommé?

- Jeg vet selv hva som er sant. De rundt meg vet hva som er sant. Hvis ingen fra politi eller offentlighet tør bekrefte det, vel, greit. Jeg kan ikke gjøre annet enn å svare når avisa spør, sier Dahl.

foto
Avviser HA-kontakt: ¿ Det er veldig urettferdig at et gammelt medlemskap skal ligge til grunn for at jeg ikke får kjøpe Rosendal, sier Morten Diesel Dahl. Foto: MARIANN DYBDAHL