For drøyt et år siden kjøpte Tobias Lie Albert (23) fra Larvik, Steffan Robstad Nilssen (24) fra Kristiansand og Andreas Fagerhaug Dalen (22) fra Oslo tomannsboligen på 200 kvm. De betalte ca fire millioner kroner for huset fra 2005. Med tre leietakere får de finansiert en god del av boliglånet. Foto: TERJE VISNES

Studenter er stort sett fornøyde med bosituasjonen sin ifølge Norfakta-undersøkelsen. De 13 prosentene som eier bolig sammen med andre studenter eller eier selv, er toppfornøyde.

Skal vi tro eiendomsmeglere og bankfolk, er det stadig flere studenter som kjøper bolig i stedet for å leie, det mest vanlige er at foreldrene kjøper krypinn til studentbarna sine eller i alle fall stiller opp som kausjonister.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det er fem prosent flere studenter som eide bolig i 2005 sammenlignet med 1998. Men statistikken sier ingenting om hvor mange som bor i bolig som foreldrene har kjøpt. Men Fokus Bank har eksempelvis registrert en økning på lån til førstehjemslånere på 19 prosent fra 2005 til 2007.

Flere går sammen

Markedssjef Eirik Jacobsen hos Eiendomsmegler1 i Trondheim sier trenden med foreldre som kjøper leilighet til barna sine begynner å bli mer og mer vanlig.

- Det som er mer nytt, er at flere studenter går sammen om å kjøpe en større leilighet. Vi fører ikke statistikk, men det er stigende, sier Jacobsen.

Han tror at flere foreldre har valgt å selge seg ut av aksjer og aksjefond og heller velger å investere sparepengene i fast eiendom.

- Men nå for tiden er det kanskje like greit å leie?

- Den kraftige prisveksten har riktignok avtatt, men vi forventer likevel en prisvekst i år. I strøkene rundt universitet og høyskole er det uansett press på leiemarkedet, så her vil du neppe tape penger på å investere enn så lenge du har tenkt å bo der noen år. Såfremt du ikke greier å opparbeide deg masse egenkapital og så lenge boligprisene ikke faller dramatisk, lønner det seg å eie, mener Jacobsen.

Leiepriser i været

Randi Damstuen, fagansvarlig ved Fokus Krogsveen AS i Søndre gate i Trondheim, sier det er flere studenter som går sammen om å kjøpe i dag enn for noen år siden.

- Dessuten er det ikke lett å finne store leiligheter sentralt i Trondheim med plass til 3-4 studenter, sier Damstuen.

- Greiere å leie enn å eie?

- Prisveksten på små og nye leiligheter har stagnert, større leiligheter derimot har fortsatt vekst. Så det kan være smart å komme seg inn på boligmarkedet allerede som student.

Høy fellesgjeld

Forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank viser til en fersk rapport fra SSB som forteller at leieprisene på mindre leiligheter er i ferd med å skyte i været.

- Sett i lys av dette, kan det lønne seg å kjøpe, mener han.

- Som ung på boligmarkedet har jeg ett hovedbudskap: Ikke kjøp små leiligheter med høy fellesgjeld uten at du har sjekket grundig og regnet på framtidige utgifter. Mange har avdragsfrihet de fem første årene, deretter skal de begynne å betale avdrag. I tillegg har gjerne renta steget, illustrerer Brøske.

Han har tro på å gå sammen om en større leilighet.

- Smart investering

Vidar Holm, underdirektør i Forbrukerrådet mener det er lurt å investere i bolig.

- Vi har lav arbeidsledighet i Norge og vi trenger ikke frykte altfor høy rente. Og selv om prisveksten avtar, vil de nok stige igjen. Skal man studere et sted 3-4 år vil kjøp være lurt. En kraftig prisnedgang slik som i perioden 1988-1993, tror jeg ikke vil komme, spår han.