Hverdagskjolen. Den enkle, gode kjolen som du kan bruke i alle anledninger der tilbehøret avgjør graden av pynting.

Det er den du bør sikre deg i år. Kanskje har du den allerede, du har bare aldri tenkt tanken på at dette kan bli selve festkjolen med høye, fine pumps og en lekker veske. Du finner den garantert i bruktbutikkene. Vintagevarp fra den perioden da hverdagskjolen var vår tids dongeri er slett ikke vanskelig å finne. 30- og 40-tallsuttrykket på en klassisk hverdagskjole kan hete både Fretex og Stella McCartney. Sistnevnte har flere varianter i høstkolleksjon og styler kjolene med både nylonstrømper og vanlige langbukser, alt etter hvor pyntet du skal være og hvilken anledning det dreier seg om. Her er det bare å la seg inspirere.

Julemote på budsjett.

Kledd i alle anledninger

- En hverdagskjole i strikk er et typisk «godplagg». Du er alltid kledd når du har på deg en enkel kjole enten du velger å sneakers, ankelstøvletter eller støvletter til. Og så er det kjempedeilig å ha på seg en myk strikkekjole, sier Hilde Wedø som er daglig leder på Carma.

For variantene er mange, fra vide og varme strikkekjoler, til tynne, figurnære kjoler som like gjerne kan benyttes på julebordet dersom du tilfører riktige smykker og sko.

Stilsjekk før julebordet.

Fin og varm

- Du har både store, kosekjoler og finere kvaliteter som er litt nettere i formen. Det er et genialt plagg fordi du både vil føle deg fin i tillegg til at det varmer. Flere og flere investerer i en god strikkekjole i år, sier Wedø som understreker muligheten for «dressing up and down».

Med og uten hals. Print, striper eller ensfarget. Innsvinget eller vid, kort eller lang. Alle utgavene er i motebildet nå. Strikk, ull, dongeri eller silke.

- Det er stor etterspørsel etter dette nå, den kjolen vi vil være halvfin i og som vi kan ha tynn eller tykk strømpebukse til. Mange av disse kjolene er uten arm og da kan de kombineres til strikk, eller ha en tynn genser under kjolen. Og dersom kjolen har lang arm og er veldig enkel, kan du pynte den med litt ekstra tilbehør dersom du skal bruke den i festsammenheng, sier butikksjef Maiken Olausson hos Hallhuber. Hun ser at trenden går mot en litt mer pyntet hverdagsstil. Mange bruker kjoler og skjørt i jobbsammenheng og vil gjerne ha varianter som også kan brukes på fest.