«Cafeer og restauranter myldrer opp som paddehatter i Trondheim. Et spennende villniss av 70–80 tilbud møter spisegjester og drikkebrødre i byen nå. Men konkurransen er knallhard, mange steder blir døgnfluer, konkursene er hyppige», kunne Adresseavisen rapportere.
«Mange av «de gamle gode» stedene sliter med syltynn bordsetting uka gjennom, for å redde seg i land på litt helgafart og søndagsmiddag. Heftigste del av bransjen er nattklubbene og discotekene, som har en max levetid på to-tre år. Da er de kjedelige steinalderhuler som krever hundretusener i ombygging til ny, trendy profil. Med Martin Krovert som skipper seilte Trondheim inn på kartet som Norges restaurant-eldorado først på syttitallet. Så sto det meste stille i ti år – og så eksploderte det.»
Frislipp etter mange år med et strikt tak i antall skjenkebevillinger forårsaket kaos. Adresseavisens journalistteam Bjørn Johan Jacobsen og Trygve Lundemo gravde seg ned i materien.
«Bransjen sliter med et særdeles seigliva problem her i Trondheim: trønderne gir aldri slipp på rytmen fra helgafestene på «lokkalet». Store, flotte spise-danse-drikkesteder skrangler bortimot tomme gjennom ukedagene, for så å få russiske køtilstander foran døra fredag kveld. Vi sjekket noen av de flotte «in»-discotekene midt i uka: Gatsby (7 gjester), Hjorten (oss selv pluss 340 ledige plasser), Hollywood (stengt p.g.a. gjestemangel, åpent i helgene og for spesielle arrangementer i uka), Baronen og Baronessen (rimelig befolket, men ikke samme «kjøret» som før), Astoria Dancing (tynt).»
«I nattklubb/disco kan man oppleve store tider en periode, for så å oppdage at gjestene er et annet sted – snipp, snapp, snute ... Heftige gjester vil ha fart, forandring, «spenning» hele tiden», rapportere de to, som også analyserte mulighetene til avansert gastronomi i stiftsstaden:
«GOURMET-KJØKKEN har vi ikke mange av, men steder som «Bryggen» med maestro Arvid Skogseth og Prins Olav Grill på Royal Garden holder vel, både hva gjelder ganens lyst, stil og litt stive priser. Noe stort marked for slike feinschmecker-steder er det nok ikke i byen.»
Bevertingstedene i Trondheim i 1987
1 Astoria Dancing
2 Astoria restaurant
3 Bajazzo Grill/Dancaing
4 Bagatell Cafe
5 Baronen og Baronessen, natt- klubb/restaurant/kafe
6 Pensjonisten kro
7 Benitos
8 Zia Theresa
9 Brasseriet Pizza/Grill
10 Bryggen
11 Madame Butterfly
12 Cavalero Restaurant
13 Vertshuset Chevalier
14 China House
15 EPA kafeteria
16 Erichsen Konditori og Restaurant
17 Norrøna kafe
18 Sentrum kafe/restaurant
19 Onkel Sams
20 Kafe Oscar (kinosentret)
21 Cafe Moderne
22 Artist Swing Pub
23 Cafe 3 B
24 Holdeplassen
25 Bag Pipe
26 Cafe Beverly
27 Gatsby nattklubb
28 Hollywood discotek
29 Dickens
30 Peppes Pizza Pub
31 Jonatan
32 Britannia-hjørnet
33 Palmehaven
34 Hong Kong
35 Spisestuen
36 Vinterhaven
37 Mack Pub
38 Neptun Bistro
39 Sommerrestauranten
40 Prinsen Kafeteria
41 Teatergrillen
42 Kieglekroen
43 Golden Dragon
44 Paparazzi
45 Bank-kroa
46 Pizzeria Frati
47 Prins Olav Grill
48 Royal Garden Cafe
49 Cicignon restaurant
50 Puben, Samfundet
51 Underground
52 Showboat
53 Skipperstua
54 Slottskjelleren
55 Studio Hjorten
56 Tønnes Taco
57 Travellen/Caroline
58 Trubadur
59 Vekteren Bistro
60 Vinhandlerens Kjeller
61 De tre stuer
62 Clock
63 Rutebilkafeen
64 De tre stuer, Leuthen
65 Leuthen kjøpesenter
66 Garn & Cafe
67 Sundt Kafeteria
68 HK Kafeteria
69 Galax
70 Cafena
71 CIP cafe & konditori
72 Pick Up
73 Antonios Pizzeria
Og vi kan fortsette utenfor tjukkeste Midtbyen, men fortsatt i Trondheim: 2 Kokker, Moholt, Route 66, Østmarkveien, Amazon kafeteria, Innherredsveien, Martins, ILa Pir, Don Pedro, Elgesetergt, Tårnrestauranten Galaksen, Tyholt, Byåsen bistro, Fjell- seterveien, Tavern, Sverresborg, Skistua, Pick Up, Heimdal, Lian Restaurant, Scandic restaurant, Moholt, Mullerhotellets restaurant, Heimdal.