For 28 år siden: Både utelivsbransjen og avisenes grafikk-avdelinger hadde sine begrensninger.

«Cafeer og restauranter myldrer opp som paddehatter i Trondheim. Et spennende villniss av 70–80 tilbud møter spisegjester og drikkebrødre i byen nå. Men konkurransen er knallhard, mange steder blir døgnfluer, konkursene er hyppige», kunne Adresseavisen rapportere.

«Mange av «de gamle gode» stedene sliter med syltynn bordsetting uka gjennom, for å redde seg i land på litt helgafart og søndagsmiddag. Heftigste del av bransjen er nattklubbene og discotekene, som har en max levetid på to-tre år. Da er de kjedelige steinalderhuler som krever hundretusener i ombygging til ny, trendy profil. Med Martin Krovert som skipper seilte Trondheim inn på kartet som Norges restaurant-eldorado først på syttitallet. Så sto det meste stille i ti år – og så eksploderte det.»

Frislipp etter mange år med et strikt tak i antall skjenkebevillinger forårsaket kaos. Adresseavisens journalistteam Bjørn Johan Jacobsen og Trygve Lundemo gravde seg ned i materien.

«Bransjen sliter med et særdeles seigliva problem her i Trondheim: trønderne gir aldri slipp på rytmen fra helgafestene på «lokkalet». Store, flotte spise-danse-drikkesteder skrangler bortimot tomme gjennom ukedagene, for så å få russiske køtilstander foran døra fredag kveld. Vi sjekket noen av de flotte «in»-discotekene midt i uka: Gatsby (7 gjester), Hjorten (oss selv pluss 340 ledige plasser), Hollywood (stengt p.g.a. gjestemangel, åpent i helgene og for spesielle arrangementer i uka), Baronen og Baronessen (rimelig befolket, men ikke samme «kjøret» som før), Astoria Dancing (tynt).»

«I nattklubb/disco kan man oppleve store tider en periode, for så å oppdage at gjestene er et annet sted – snipp, snapp, snute ... Heftige gjester vil ha fart, forandring, «spenning» hele tiden», rapportere de to, som også analyserte mulighetene til avansert gastronomi i stiftsstaden:

«GOURMET-KJØKKEN har vi ikke mange av, men steder som «Bryggen» med maestro Arvid Skogseth og Prins Olav Grill på Royal Garden holder vel, både hva gjelder ganens lyst, stil og litt stive priser. Noe stort marked for slike feinschmecker-steder er det nok ikke i byen.»

Bevertingstedene i Trondheim i 1987

1 Astoria Dancing

2 Astoria restaurant

3 Bajazzo Grill/Dancaing

4 Bagatell Cafe

5 Baronen og Baronessen, natt- klubb/restaurant/kafe

6 Pensjonisten kro

7 Benitos

8 Zia Theresa

9 Brasseriet Pizza/Grill

10 Bryggen

11 Madame Butterfly

12 Cavalero Restaurant

13 Vertshuset Chevalier

14 China House

15 EPA kafeteria

16 Erichsen Konditori og Restaurant

17 Norrøna kafe

18 Sentrum kafe/restaurant

19 Onkel Sams

20 Kafe Oscar (kinosentret)

21 Cafe Moderne

22 Artist Swing Pub

23 Cafe 3 B

24 Holdeplassen

25 Bag Pipe

26 Cafe Beverly

27 Gatsby nattklubb

28 Hollywood discotek

29 Dickens

30 Peppes Pizza Pub

31 Jonatan

32 Britannia-hjørnet

33 Palmehaven

34 Hong Kong

35 Spisestuen

36 Vinterhaven

37 Mack Pub

38 Neptun Bistro

39 Sommerrestauranten

40 Prinsen Kafeteria

41 Teatergrillen

42 Kieglekroen

43 Golden Dragon

44 Paparazzi

45 Bank-kroa

46 Pizzeria Frati

47 Prins Olav Grill

48 Royal Garden Cafe

49 Cicignon restaurant

50 Puben, Samfundet

51 Underground

52 Showboat

53 Skipperstua

54 Slottskjelleren

55 Studio Hjorten

56 Tønnes Taco

57 Travellen/Caroline

58 Trubadur

59 Vekteren Bistro

60 Vinhandlerens Kjeller

61 De tre stuer

62 Clock

63 Rutebilkafeen

64 De tre stuer, Leuthen

65 Leuthen kjøpesenter

66 Garn & Cafe

67 Sundt Kafeteria

68 HK Kafeteria

69 Galax

70 Cafena

71 CIP cafe & konditori

72 Pick Up

73 Antonios Pizzeria

Og vi kan fortsette utenfor tjukkeste Midtbyen, men fortsatt i Trondheim: 2 Kokker, Moholt, Route 66, Østmarkveien, Amazon kafeteria, Innherredsveien, Martins, ILa Pir, Don Pedro, Elgesetergt, Tårnrestauranten Galaksen, Tyholt, Byåsen bistro, Fjell- seterveien, Tavern, Sverresborg, Skistua, Pick Up, Heimdal, Lian Restaurant, Scandic restaurant, Moholt, Mullerhotellets restaurant, Heimdal.