Cd: First Aid Kit THE LION'S ROAR

For tre år siden så mange av oss søstrene Johanna og Klara Söderberg på Bylarm. Da var de 16 og 18 år og spilte blant annet en flott cover av Fleet Foxes' «Tiger Mountain Peasant Song» som de også hadde utgitt på sin første EP.

Talentet ble bekreftet på duoens første album for snart to år siden, men fortsatt var det mest småpent og hyggelig i en tradisjonelle «voksen» folkpop og country.

Nå er det alvor. Deres andre album er produsert av Mike Mogis fra Bright Eyes, og selveste Conor Oberst fra samme band synger duett på avslutningslåten. Både Fleet Foxes og Bright Eyes kan være greie sammenligninger. Joanna Newsom er også ofte nevnt. Men søstrene Söderberg går lengre tilbake i musikkhistorien, ikke minst til de klassiske harmonikonstellasjoner i countryen som hylles i låten «Emmylou»: Emmylou Harris / Gram Parsons og June Carter / Johnny Cash.

De to skriver gode låter fremføres ganske nakent og helt preget av akustiske instrumenter. Låttittelen antyder kanskje aggressivitet, men trolig har de to unge hippiejentene hentet tigerbrølene sine fra buddhistisk symbolspråk. Her går det på beherskelse og små virkemidler. Det som virkelig gjelder, og som utnyttes maksimalt på dette albumet, er den magiske sammensmeltingen av de tos stemmer. Harmonisang på dette nivået må en nesten tilbake til 70-tallet og søskenparet Kate & Anna McGarrigle for å finne maken til.

Høydepunkt: «This Old Routine».

De svenske søstrene i First Aid Kit holder to konserter i Norge i forbindelse med sitt nye album. 9. februar blir Klara og Johanna å høre på Kvarteret i Bergen, dagen etter kommer de til Blå i Oslo. Foto: Handout