Stoltenberg-regjeringen hadde en bevilgning på 5,3 millioner kroner til Nasjonalt pilegrimssenter i 2013 og i sitt budsjettforslag for 2014, men den blåblå regjeringen kuttet to millioner kroner.

Tok kontakt

Da Geirmund Lykke hørte dette tok han umiddelbart kontakt med stortingsgruppen til KrF. De tok med seg saken inn til forhandling hvor KrF lyktes med å få regjeringspartiene til å endre tallene tilbake som de var.

– To millioner av fem utgjør en stor betydning. Den nye regjeringens antydninger til kutt på ett år er dramatisk i seg selv, men det alvorlige er om det skulle forstås som et signal om en avvikling, sier Lykke.

Han legger også til at for Trondheims-perspektivet sin del var dette en viktig beskjed siden det gir et godt utgangspunkt for videre satsing.

– Vi har ambisjoner om å styrke og videreutvikle pilegrimsvandringen i årene fremover og det har vi fått muligheten til nå, smiler Lykke.

Målsettingen

Ifølge Lykke er målsettingen til pilegrimsatsingen å øke antall personer som går pilegrimsturen. For å få til dette må de ha en administrasjon som passer på at alle ledd er i orden i en økonomisk ramme.

Hvorfor er det viktig med pilegrimsaktiviteter?

Vi ønsker å legge til rette for fysisk aktivitet med lave CO2-utslipp, spøker Lykke.

Han sier også at pilegrimsturene gir rom for å lære om den norske naturen.

For noen er det også en religiøs dimensjon inne i bildet hvor de enkelte får tid til ettertanke.

– Om man har mistet noen, rensker det hodet med å gå en vandring som dette. Alt i alt er det veldig mange gode aktiviteter med en pilegrimsvandring, sier Lykke.

Unikt for Trondheim

Trondheim har en egenart som pilegrimsmål.

– Det er noe som bare vår by har, og ingen andre, sier Lykke.

Ved å ha dette tar Trondheim vare på den historien og identiteten de trenger til å markedsføre byen.

– Vi er ikke noen oljehovedstad, vi er en pilegrimsby, avslutter han.