Tirsdag starter Kosmorama med rundt 80 filmer på programmet. Her er noen tips til deg som vil ta med barna, kjæresten, venner eller kanskje oppsøke filmmørket helt alene.

Husk at du kan sjekke ut Det skjer-guiden for flere kulturtips.

Billetter

Du kan kjøpe både enkeltbilletter, klippekort, formiddagspass og festivalpass. Har du medlemskort i Kosmoklubben har du tilgang til alle ordinære filmviningser under festivalen. Festivalen varer fram til 13. mars.

I kinomørket

Alle ordinære filmvisninger under festivalen finner sted på Nova kinosenter. Det er ikke nummererte seter under filmvisningene.

Åpningsfilm og avslutningsfilm:

I år er det filmen «Carol», som ble nominert til seks Oscars, som åpner festivalen. Filmen har blant andre Cate Blanchett på rollelista. Adresseavisens anmelder Terje Eidsvåg trillet terningkast seks etter å ha sett filmen han beskriver som en utsøkt, feminin 50-tallsromanse.

«Eddie the Eagle» avslutter festivalen. Filmen gir et morsomt innblikk i Eddie Edwards hodeløse galskap. Eddie the Eagle var Storbritannias første skihopper som kvalifiserte seg til OL. Avslutningsfilmen er gratis.

Filmer

Rundt 80 filmer innen mange ulike sjangre står på programmet til Kosmorama.

Utekino

På fredag blir det gratis utekino med Hollywood-klassikeren «Singin' in the Rain» fra 1952. Kle deg godt og møt opp på Kongens gates allmenning for å se en av de mest kjente og folkekjære musikalene med Gene Kelly i en av hovedrollene.

Kosmokids

Lørdag og søndag får barna sin egen filmfestival. På programmet står blant annet Norgespremiere på «Kung Fu Panda 3», den populære japanske animasjonsfilmen «Min nabo Totoro», det blir premiere på «Marnie – min hemmelige venninne» og den norske barnefilmklassikeren «Lille frk. Norge» med Ingrid Lorentzen i rollen som ond stemor. I tillegg til film blir det spill, lek og pandafrokost.

Offisiell åpning av Kosmokids er lørdag klokka 11.00.

Film med «nåkkå attåt»

Har du vært på kulinarisk kino tidligere? I år kan du enten spise et japanskinspirert måltid etter visningen av «Under kirsebærtrærne», eller du kan teste tre amerikanske viner til filmen «Bottle Shock».

Skrekkfilm

Ramaskrik er navnet på filmfestivalens eget skrekkfilmprogram, og filmene er valgt ut i samarbeid med skrekkfilmfestivalen Ramaskrik Oppdal. Den amerikanske horrorfilmen «The Devil's Candy», tyrkiske «Baskin» og kannibalfilmen «The Green Inferno» er tre av skrekkfilmene du kan grøsse til under festivalen.

Spennende gjester

Regissør Rune Denstad Langlo fra Trondheim er aktuell med dramakomedien «Welcome to Norway» som hadde premiere tidligere i mars. Han har med seg skuespillerne Henriette Steenstrup og Olivier Mukuta for å snakke om filmen.

13 år gamle Qais Attallah fra Gaza har hovedrollen i feelgoodfilmen «Idol». Det var lenge usikkert om den unge skuespilleren kom til Kosmorama fordi hans mor ble nektet utreisetillatelse, men nå er det klart at han kommer.

Regissør Salem Brahimi er født i London, men er av algerisk opphav. Han er aktuell med filmen «Let Them Come», som er basert på en bok av Arezki Mellal. Filmen er lagt til Algerie på slutten av 1980-tallet, og den handler om en familie som må forsvare seg selv når de kommer i kryssilden mellom returnerte islamistiske fremmedkrigere og myndighetene.

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen vil snakke om kildevern, ytringsfrihet og radikalisering. Under sitt arbeid med en dokumentarfilm om islamistmiljøet i Norge, ble alt av Rolfsens kildematerialet om fremmedkrigere konfiskert av PST.

Dette er bare noen av navnene som kommer til festivalen. Her kan du se oversikten over alle gjestene.

Debatter og seminarer

I samarbeid med NTNU og Adresseavisen arrangerer festivalen seminaret «The 50 year argument: Kunstkritikk – en forutsetning for et levende demokrati?» i Nova sal 9 på onsdag klokka 09.00. Linn Ullmann, Yasmine El Rashidi, Frode Saugestad, kaja Schjerven Mollerin, Karin haugen og Stian Wallum tar debatten.

I samarbeid med Amnesty arrangerer festivalen seminaret «Ofres menneskerettighetene i frykt for terrorisme?» med regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, tidligere dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Sverre Erik Jebens, og generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International. Det skjer på Trondheim Folkebibliotek torsdag klokka 18.00.

I tillegg arrangeres flere festvisninger der publikum får møte regissør eller skuespillere fra filmen.

Priser og konkurranser

Kanonprisen er filmbransjens egen prisutdeling som kårer de beste av de beste fra det norske filmåret som har gått. Kanonshowet holdes på Byscenen og ledes av Thomas Felberg. Konferansieren får selskap av artistene Bendik, The Fjords, Blood on Wheels, Marte Eberson og Gammalgrass. Det er tolvte gang Kanonprisen deles ut, og her kan du se hvilke filmer som er nominert.

Filmwebs Kanonpris deles ut for tredje år på rad og alle som vil kan være med på å kåre fjorårets beste norske kinofilm. Nå står det tre finalister igjen, og de er «Bølgen», «Den tilfeldige rockestjernen» og «Louder Than Bombs». Her kan du stemme på din favoritt, og kanskje vinner du noen kinobilletter også.

NTNU Filmpris er ny av året, og her er det aktører fra det trønderske filmmiljøet som kjemper om prisen. Juryen består av representanter fra NTNU, Kosmorama, Midt-Norsk filmsenter og den utøvende bransjen. Her kan du lese om de tre finalistene som skal kjempe om tidenes første NTNU filmpris.

Filmwebs pitchekonkurranse har stor betydning for nye prosjekter og nye talenter i norsk film. Åtte filmideer kjemper om 100 000 kroner. I år har tre bidrag fra Trondheim tatt seg til finalen, og her kan du lese mer om finalistene. Pitchekonkurransen er en tradisjon som går helt tilbake til den første Kosmorama-festivalen i 2005. Konkurransen holdes i Nova sal 11 torsdag klokka 11.00 og er gratis for publikum. Vinneren kåres på Kanonprisen på Byscenen samme kveld.

New Directors Award deles ut til en regissør Kosmorama mener vil markere seg sterkt på den internasjonale stjernehimmelen i årene framover. Regissørene som konkurrerer om prisen kan maksimum ha laget tre spillefilmer så langt i karrieren. Her er de nominerte.

Cate Blanchett spiller Carol, en frue og småbarnsmor som innelder et kjærligjetsforhold til en ung ekspeditrise i et varehus, spilt av Rooney Mara. Filmen åpner Kosmorama, Trondheim Internasjonale Filmfestival tirsdag, og får ordinær kinopremiere fredag. Foto: WILSON WEBB
Qais Attallah er skuespiller i filmen «Idol», som vises under Kosmorama. 13-åringen skulle i utgangspunktet være med å snakke om filmen i forbindelse med forestillinger under Kosmorama, men moren og han er nektet utreise fra Gaza, dermed er det usikkert om han kommer til festivalen. Foto: Storytelling