I og for seg er det imponerende at en filmskaper i sitt 80. år lager en massiv actionfilm. Til overmål med langt større vekt på monsterkamp enn den første «Alien»-filmen, som gjorde Ridley Scott til en internasjonal filmskaper i det største formatet, for snart 40 år siden.

God til å være av en gammel er likevel ikke godt nok for en film som «Alien: Covenant». Som en direkte forlengelse av «Prometheus», er den sequel til en prequel. Som det en slående illustrasjon av franchisefilm på godt, massivt og litt for forutsigbart.

Les anmeldelsen av «Guardians of the Galaxy Vol.2»

Ridley Scotts «Alien – den 8. passasjeren» hadde kinopremiere i Trondheim 12. januar 1980. Da var det te-dans på Hawk Club på lørdagsformiddagene og Norge hadde én tv-kanal. Ikke rart en banebrytende gyser fra verdensrommet markedsført med ordene: «In space no one can hear you scream», slo an.

Adresseavisens anmelder Martin Nordvik var positiv med forbehold til spacegyseren den gang. «Det er muligens dype tanker bak mange av påfunnene her, men man skal være spesielt aktpågivende for å få med seg det filosofiske innhold» skrev han. VG trillet to på terningen og kalte filmen fremragende rent teknisk, men «ellers er den ufyselig».

Årets utgave utspiller seg i 2104, ti år etter «Prometheus». Som tittelen antyder knyttes forbindelsen sterkere til de to første og klart beste «Alien»-filmene. Tittelsekvensen er mektig og flott, med en visuell og filosofisk snert som lover mer enn resten av filmen klarer å leve opp til.

Musikken til Jed Kurzel og to utgaver Michael Fassbender gir også gode anslag, men «Alien: Covenant» blir i for stor grad en kjølig, modernisert sampling av skrekk- og action fra dristigere og bedre «Alien»-filmer. Vi rekker ikke å bli kjent med og bry oss nok om mannskapet, før romuhyrene går løs på dem.

Det er heldigvis visuell prakt å glede seg over. Dessuten er det forfriskende at en så humørløs filmskaper som Ridley Scott bruker komiker Danny McBride i en sentral birolle. Fansen vil finne mye å glede seg og skremmes over. Det eneste overraskende ved «Alien: Covenant» er at det brukes hettegenser i verdensrommet og på andre planeter om 87 år.

Denis Villeneuves «Blade Runner 2049» som kommer i oktober bør helst være god. Hvis ikke blir 2017 et skuffende år for påbygg til Ridley Scotts storverk.

Anmeldt av TERJE EIDSVÅG

Les også filmanmeldelsen «Finurlig med falsk brus»