På campus Evenstad, Høgskolen i Hedmark, er det ikke et eneste designerplagg å spore på studentene. Her går det i enten kakifarget eller militærgrønn kamuflasjestil.- Det var litt av en overgang å komme hit fra BI i Sandvika, der var det flere studenter på én forelesning enn det er studenter til sammen her på Evenstad. Hadde jeg kommet kledd i jaktklær på skolen, ville folk ha sett rart på meg, sier Fredrik Helverschou (28), tredjeårsstudent i utmarksfag.På den annen side ville vel heller ikke BIs Paris Hilton-kloninger med skjødehund i håndvesken glide naturlig inn i miljøet på Evenstad heller. Den eneste felles interesse måtte eventuelt være hundehold.

Grønne verdier

På et av de minste studiestedene i Norge, tradisjonsrike Evenstad gård midt i Østerdalen, står grønne verdier sentralt, rovdyrforvaltning og økologisk naturforvaltning er blitt et satsingsområde. Her har det vært statlig skogskole siden 1912, høyskole siden 1994 og drøm om status som universitetet under Høgskolen i Hedmark i 2012 spirer og gror.Fredrik har studier i markedsføring fra BI, med studiene på Evenstad kombinerer han fag og hobby en med jakt og fiske.Også Ståle Opberget fra Kirkenær forener yrke og hobby. - Jeg er utdannet manuell skogsarbeider, men så ville ikke ryggen mer. Jeg var nødt til å tenke nytt.Tre år senere har han ikke angret en eneste dag. Nå håper 38-åringen at studiene på nytt skal gi ham en karriere innen skogbruk.

Fra Afrika til Skottland

Både studentliv og studier på Evenstad har vært over all forventning. - Det er helt genialt. Vi får studere det vi er interessert i, reise ut i verden for å lære mer. Jeg har vært i nasjonalpark i Tanzania, villsvinjakt i Slovakia og hjortejakt i Skottland i forbindelse med at jeg har fordypning i jakt og guiding. Mange av studentene på Evenstad legger opp studiet slik at de har mindre lesepress om høsten, da får de tid til å jakte med liv og lyst. Den som ikke har avlagt jaktprøven, kan få den på pensumlisten. Elisabeth Iversen (21) fra Sulitjelma hadde egentlig tenkt å bare ta førsteåret av utmarksstudiet på Evenstad, og så fortsette med studier i turisme på Høgskolen i Oppland. - Men jeg likte meg så godt her at tanken på det store studiemiljøet fikk meg til å skifte mening, sier hun. Dessuten ligger Oslo bare 3 timer unna med bil.

Hard kamp

Selv om studentene fort slår rot på Evenstad, må de være innstilt på å flytte på seg for å få jobb.Det er hard kamp om de virkelige gode jobbene - de som byr på mest mulig feltarbeid og minst mulig kontorarbeid.- Men de finnes, og det er vel verdt å være fleksibel for å få drømmejobben, sier de tre.

Foto: JON HAUGE