Tribunene utenfor borggården var søndag ettermiddag fylt til randen av familier som ville få med seg ridderturnering.

Riddere til hest var klare for å kjempe om seieren i Olavsfestdagenes ridderturnering. Riddere med rustninger, vimlper og lanser presenterte seg i ridderlig prosesjon.

- Og om man skulle trenge å amputere et ben, har vi slakterne der borte. Slik gjorde man det i middelalderen, fleipet «herold» og konferansier Kristoffer Sagmo Aalberg om ambulansepersonellet.

Ridderprinsesse

Først var det duket for en spydkastøvelse, der målet var å treffe blink- selvsagt til hest på ekte middelaldersk vis. Etter hard kamp var det ridder Arne Carolius Hagrup som stakk av med seieren. Han ble møtt med jubel fra tribunene.

- Jeg heier på Arne, for storebror og søskenbarnet mitt heier på ham. Jeg har det veldig artig her, sa Cecilia Elvira Thorsgård (8), som var kommet til turneringen sammen med familien sin.

Intet var derimot avgjort. Ridder Rose Marie Köning var en favoritt hos mange publikummere.

- Jeg heier på ridder Rose fordi hun har en fin hest med grønn maske, sa Maja Uvsløkk (snart 7 år), som for anledningen var ikledd prinsessehatt og sverd.

Dermed var hun den eneste ridderprinsessen på tribunen. Storebror John Elias Ulvsløkk (9) hadde både ridderhjelm, sverd og ansiktsmaling.

- Jeg er et slags grønt monster. Jeg heier på ridder Rose, for hun er ganske flink og har en fin hest.

- Bitt av basillen

Ridder Charlotte Kojedal hadde med seg søsteren Frida Kojedal som hestepasser. De hadde reist fra Harstad for å være med, men hestepasseren forsikret at de også hadde blod fra Røros-traktene. Ridderdraktene bar symbolet for kobber, med henvisning til bergstaden.

- Vi er helt ferske og søsteren min deltok for første gang i en turnering i april. Det er litt galskap i dette, men vi er nok bitt av basillen, sa Frida Kojedal.

Den neste øvelsen, såkalt «dyst», var den mest populære i middelalderens ridderturneringer. Målet i øvelsen var å brekke sin egen lanse på motstanderens rustning, såfremt lansen ikke traff hodet eller underlivet til motstanderen. Ridderturneringer som konkurranseform var populær mellom det tolvte og 14. århundret. Slik trente ridderne til krigen, og kunne dessuten vise seg fram.

Maja fikk premierose

Det var til slutt ridder Arne som vant dyst-øvelsen, og dermed vant han og hesten Poseidon turneringens mest prestisjetunge øvelse. Erik Ryen vant øvelsen «ringløp». Begge mottok en rose i premieseremonien, men den ga begge bort til ivrige tilhengere på tribunen. Kveldens ridderprinsesse Maja fikk ridder Arnes rose.

- Det var veldig gøy å få blomsten, sa Maja.

Rundt ridder Arne flokket tilhengerne seg etter kampen. Også Adresseavisen fikk en prat med den heldige vinneren.

- Det var hard kamp mot dyktige motstandere, men med støtten fra fanskaren på tribunen fikk jeg ytt det lille ekstra. Publikum var veldig bra i kveld, sa han, og ble avbrutt av en liten tass som ville gi ham en «high five».

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Takket publikum: - Med fanskaren på tribunen fikk jeg ytt det lille ekstra, sa ridder Arne Carolius Hagrup. Foto: Finn Walther
Fullt hus: Det var ikke ett ledig sete å skimte under søndagens ridderturnering.
Jubler: Cecilia Elvira Thorsgård jubler over at favorittridderen Arne stakk av med seieren.