Jeg får stadig oftere henvendelser fra lesere som ønsker tips om vingårder å besøke og viner å drikke fra steder i nærheten av der de har skaffet seg feriebolig. De fleste spørsmålene kommer fra nordmenn med opphold i Spania, enten fra Alicante-området eller fra helt sør i Andalucía, i nærheten av byer som Nerja, Torrox, Marbella, Torremolinos, Benalmadena eller Fuengirola.

Ingen nykommer

Går vi bare noen få år tilbake, ble jeg nesten svar skyldig, for det fantes ikke særlig mange produsenter som jeg mente det var verdt å bruke noen kroner på. Men i løpet av kort tid har en rekke nye, spennende produsenter poppet opp. Andalucia er likevel ingen nykommer innen vin. Det har vært laget vin i disse områdene svært lenge, men mest for eget bruk og uten tanke på kommersielt salg, det være seg lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.

Horacio Calvente og Barranco Oscuro, begge i Granada-fylket, er to av de ledende andalusiske produsentene, med suksess også i utlandet. Guruen Telmo Rodriguez, kjent fra familievinhuset Remelluri i Rioja, forsøker å lage «verdens beste søte vin» i Competa i Malaga-fjellene. Andalucía er med andre vel verdt en studie.

Ronda har «alt»

Skal du få alt i ett. Fantastisk natur, en utrolig sjarmerende hvit by med spennende historie, utrolige byggverk og legendariske skikkelser – samt mye god vin, bør du dra til Ronda, en drøy times kjøring fra Malaga eller Marbella. Stå på den gamle steinbrua over El Tajo-kløfta og se ut over de andalusiske sletter og elva Guadalevin.

Besøk tyrefekterarenaen hvor Pedro Romero steg ned fra hesten og «oppfant» den moderne versjonen av tyrefekting, med mann mot okse i stedet for menn på hester mot okser. Avslutt så besøket med å teste ut vin fra de lokale produsentene.

Det er faktisk mange av dem, og flere av dem er også representert på Vinmonopolet, ikke minst takket være importøren Sønnavin som har spesialisert seg på viner fra Andalucía. Schatz, Finca Los Frutales, Chincilla og Joaquín Fernández er noen av produsentene å sjekke opp fra Ronda. De lager flotte viner på druer som petit verdot, syrah, merlot, grenache, cabernet sauvignon, pinot noir og tempranillo.

Nyhet på Polet

Hacienda Vizcondesa Ronda Roble 2009 (kr. 154,90) ble lansert på Polet sist torsdag. En pent eikelagret, tiltalende vin med varme, modne fruktaromaer, ganske typisk for den andalusiske stilen. Vinhuset heter Bodega Joaquín Fernández og har laget vin siden 2002. Vinmarkene ligger på 700 meter over havet, i et kalkrikt jordsmonn som sammenlignes med Jerez og Bordeaux. Druene er sertifisert organisk, og har nytt godt av varm sol, avkjølende fjelluft og store temperaturforskjeller mellom dag og natt. Vinhuset er for øvrig verdt et besøk rent fysisk også, om du er i området...

foto
Vinmarker nede på platået under det berømte juvet i Ronda. Historisk hvit, spansk landsby som har vært mest kjent for sin tyrefekterarena og sitt juv. Nå kommer det også gode viner fra Ronda.