Siden To rom og kjøkken åpnet dørene i 2005, har de holdt fokuset støtt mot kortreiste råvarer, og på menyen finnes en håndfull faste forretter, hovedretter og desserter.

Vi går derimot for dagens treretter, legger til ost og overlater til servitørene å velge drikke.

– Jeg føler meg i trygge hender, sier Mats, vel vitende om at restaurantens drivere, Roar Hildonen og Alexander Skjefte, er prisbelønte eksperter på henholdsvis drinker og vin. Sistnevnte er som vanlig selv til stede og åpner en George Chablis Vielles Vignes fra 2010 (kr 179,90 på polet), en mineralsk og sitrusaktig nytelse, og en perfekt match til laksetartaren vi får servert. Silde- og lakserogn balanserer saltnivået, og syrenivået er perfekt. En frisk olivenolje binder det hele sammen, sprø brødbiter gir kontrast i konsistensen og et egg posjert på 64 grader gir tartaren noe å spille mot.

– En slik rett kan vanskelig bli bedre, hevder jeg, og Mats nikker gumlende enig.

Sterkt på vinfronten

Så over til en ny fremragende vin, en italiensk rød, Anselma Langhe Nebbiolo 2009 (kr 237,20 på polet).

– Fra en virkelig småskalaprodusent, forteller Skjefte, eiendommens vinmark er på kun 2,5 hektar.

– Uansett størrelse, dette er en god vin! Krydret, jeg kjenner litt kirsebær, sier Mats. Hovedretten står heller ikke tilbake for noe. Kalveculotte er ikke det vanligste kjøttstykket å få, men denne biten, som ligger over rundbiffen på låret, er temmelig delikat, med et lite lokk av fett og mer tyggemotstand enn indrefileten – fremdeles mer enn mør nok. Den røkte løkkremen synes jeg er helt uimotståelig når den møter persilleoljen som flyter rundt. Portvinssausen er fyldig og kraftig.

– De har virkelig fått mye smak ut av soppen, skryter Mats.

Aspargesbønner og romanesco-salat gir tyggemotstand, uten å være underkokte.

– Og vinen går helt perfekt til, sier jeg.

Kortreist ost

Osteretten består av Tilsitter fra Orkdal, Munkeby fra Levanger og en blåmuggost vi oppfatter heter Sterkare. Vi er ikke verdensmestre på ost i Norge, men dette er et ypperlig utvalg kortreiste produkter, korrekt temperert. Den ene rødvinen, Lequin-Colin Bourgogne Pinot Noir 2010 (kr 169,90 på polet) blir litt veik til Munkebyosten i våre ganer, mens den hvite Jos. Christoffel jr. Erdener Riesling Auslese (kr 249,50 på polet) er som skapt for blåmuggost og tilsitter. Den frøbaserte knekkebrødet har litt sødme som hever ostene.

Isen sitter

Til sist en superkraftig og myk sjokoladeterrine, frisket opp med kaffeis som selv is-ekspert Mats gir ros til. Desserten er velsmakende til den røde hetvinen H&B Maury 2009 (kr 229,90 for 0,5l på polet). Og her kommer sannelig enda en vin til desserten, en enda bedre en, franske Riversaltes fra 1945 (kr 649,70 på polet) – visstnok et stort år både for historiebøkene og vinbøndene. Veldig kompleks, her er det karamell, nøtter og frukt.

– Absolutt en vin verdig dette måltidet, stråler Mats.

– Men får alle slik vin? fortsetter han. Smakspolitiet bestiller alltid bord under skiftende pseudonymer, slik at ingen kan spesialforberede maten, men med åpne signaturer på trykk, er det mulig å kjenne oss igjen. Skjefte vedgår at 1945-vinen ikke er standarden i vinpakken, men forsikrer oss om at alt det andre vi har fått er noe også andre gjester kan få.

– Hvis vi glemmer 1945-vinen, så har dette likevel vært et fantastisk måltid. Ikke så mye fiksfakseri, men virkelig gode råvarer, kyndig behandlet og satt sammen, begynner jeg konklusjonen.

– Mat og vin har vært som skapt for hverandre, fortsetter Mats. Vi er sjeldent så enige om karakterene som denne gangen.