Roar Hildonen, deleier ved To Rom og Kjøkken:

–Det måtte bli en 2010-årgang fra Bordeaux. 2010 er benevnt som en av tidenes beste årganger, så det vet jeg vil være morsomt å få, for å ta vare på og nyte en gang i fremtiden. Jeg tror mange av mine venner ville ha satt pris på å få en slik vingave.–Noen spesielle produsenter?–Château Pontet-Canet eller Château Palmer. Jeg smakte Pontet-Canet 2010 fra fat i 2011. Helt syk kvalitet, til å få hakaslepp av. Ikke rart den har fått 100 poeng. Det er naturligvis dyrt, men når det gjelder årgang 2010 må man bare være med. Jeg husker jeg sto i kø for å kjøpe Mouton-Rothschild 1982 da den årgangen ble lansert. Siden har jeg angret på at jeg ikke kjøpte flere. Det skal jeg ikke med 2010-årgangen!–Hva ønsker du deg selv til jul?–Bordeaux fra 2010, naturligvis. Men gjerne noe 2010 fra Burgund også. Faustino I Gran Reserva 2001 ville jeg også ha blitt glad for å få, for å prøve. Jeg er overrasket over at den ble så høyt rangert av Decanter nylig. Jeg setter pris på alle vingaver. Folk tenker seg nok litt om før de gir en vin i gave til en kar som meg, så det er sjelden jeg får noe som ikke er bra...

Christian Lykke, sjef for Bunnpris-kjeden:

–Endelig ringer du! Jeg har tenkt lenge på hva jeg skulle si hvis Ulf Dalheim ringte for å spørre meg om vin. Egentlig er jeg fryktelig blank på vin, men nå skal jeg være veldig original. Jo, da ville jeg ha gitt bort en sveitsisk (!) rødvin, laget over samme lest som amarone-vinene. Jeg fikk den på en restaurant i Sveits en gang, og den var utrolig god: Walmarona 2011 fra Kellerei Leukersonne i Valais. Det er helt sør i Sveits, der de snakker tysk, drikker italiensk og er litt franske.–Hvilken vin vil du ønske deg selv til jul?–Jeg er veldig glad i amarone-viner, da, så det måtte bli en slik.

Randi Wenche Haugen, tidligere direktør for Olavsfestdagene:

–Jeg ville ha gitt bort en hvit Sancerre, eller kanskje en Faustino. Sancerre-viner holder veldig god kvalitet, og de faller i smak hos mange. En Sancerre-vin gir en genuin smaksopplevelse hver gang!–Hva ønsker du deg selv til jul?–Gjerne en rødvin fra Douro-dalen i Portugal. De er lite kjent, men smaker fantastisk godt. Mannen min ville vært kjempelykkelig om han fikk en Douro-vin. Et fantastisk område som jeg har besøkt og blitt betatt av. En utrolig natur med terrasser som det har tatt 4000 år å bygge. Der er det mye eldgammel kulturhistorie å oppleve.

Tore Strømøy, NRK-kjendis, klar med tv-serien «Sanger om Norge» etter OL i februar 2014:

–He he, ja, da er du kommet til riktig mann, knegg, knegg. Jeg kan ingen verdens ting om vin! Men det måtte bli en rødvin – eller kanskje en hvitvin. Sistnevnte går vel bra til fiskmat fra Frøya, eller?–Har du aldri gitt bort ei flaske vin?–Jo, jeg har vel det. Har fått noen flasker vin til bursdagene mine. De er delt med gode venner.–Og om du skulle ønske deg en god flaske til jul?–Det ville jeg neppe ha gjort. Jeg har ikke hatt tid til å lære meg noe om vin ennå. Men jeg smakte en god vin hos Svein Sivertsen i Hitra-Frøya en gang. En australsk rødvin. Den var kjempegod.

Gro Eide, presseattasje for langrenn og kombinert i Norges Skiforbund, driver sitt eget firma Grow Grow:

–Det måtte bli en amarone! En flott vin laget i et fantastisk land med mennesker som elsker sin mat og sin vin, og som behander det med godhet og kjærlighet. Jeg deler gjerne en amarone med gode venner, eller koser meg med den alene.–Hvilken vin vil du gjerne pakke ut selv på julaften?–Zenato Ripasso! Italiensk den også, og veldig god. Det er favorittvinen min, så fløyelsmyk og velsmakende. Jeg har fått den mange ganger til bursdager og jul fra en venninne, og går aldri lei av den. Men det er klart - en amarone hadde gjort seg det også. Til en spesiell anledning...

Ulf Risnes, kineser og popkomponist:

–Du, jeg er litt sånn Pondus på rødvin, jeg liker det! Men jeg ville nok ha sjekket prislisten først, det er slik jeg er. Så ville jeg ha funnet en så god flaske som mulig ut fra mitt budsjett. Men det ville ikke vært en vin fra området rundt byen Montefalco. Vinene der va itj nå go', nei. Men det er likevel i Frankrike de serverer deg den dårligste vinen, om du spør etter husets vin der.–Hva ville du ha ønsket deg selv da?–Jeg er jo egentlig mest glad i alt som er fransk, jeg snakker litt fransk også. Men landet jeg liker best er likevel Italia, der er det nye overraskelser rundt hver sving. Kanskje jeg skulle ha ønsket meg en Piemonte-vin, er ikke det litt tøfft da? Men ærlig talt, så er jeg litt grønn når det gjelder vin. Jeg bare liker det. Har nok med å holde meg ajour på alt mulig annet.

Roger Halshamn, Norrein og Egon-gründer:

–Jeg ga bort seks flasker i dag, jeg, Cune Imperial Reserva 2005, i anledning 60-årsdagen til Finn Haugan i Sparebank1 SMN. Den drakk jeg i sommer, og fikk stor sans for. Egentlig kan jeg gi bort mye forskjellig vin: Amerikansk fra Napa Valley, rødvin fra Rioja, eller noe fra Portugal. Der er det mye bra vin.–Hva kunne du tenke deg å få i gave selv?–Det man har lyst til å kjøpe til andre vil man vel ha selv også, så gjerne en Cune-vin. Eller jo, nå vet jeg det: Baron de Ley 7 Viñas. Utrolig god Rioja-vin!

Roar Hildonen
Tore Strømøy
Roger Halshamn
Gro Eide
Christian Lykke
Randi Wenche Haugen
Ulf Risnes