Litteraturhusdebatten har rast i Trondheim denne høsten og vinteren, og i går rykket prosjektet ett hakk nærmere realisering. Kulturkomiteen innstilte på at prosjektet skal få 300 000 kroner årlig i 2013, 2014 og 2015.

–Det er veldig gledelig å få et så tydelig signal fra kulturkomiteen. Å ha kommunen i ryggen med midler over flere år gir arbeidsro, sier prosjektleder Silje Engeness i forprosjektet for litteraturhus i Trondheim.

Skal teste litteraturhuset

Hun understreker samtidig at det er mye som gjenstår og at høsten kommer for tidlig med tanke på åpning.

–Høsten blir nok for tidlig og det må fortsatt flere midler på plass, men vi går inn i en fase nå hvor vi ønsker å prøve ut en del ideer vi har på noen utvalgte scener i byen slik at vi vet at det er liv laga når vi først åpner.

Hvilke scener det er snakk om er ikke endelig bestemt, men Engeness forteller at de har en god dialog med både Byscenen, Dokkhuset og Rockheim. Og Huitfeldtgården er heller ikke glemt.

–Litteraturmiljøet har vært spredt på veldig mange scener så vi kommer til å velge ut noen få som vi vil forholde oss til i denne utprøvingsfasen, sier hun.

–Gir armslag

Leder i kulturkomiteen, Erling Moe, mener dette er en god nyhet til litteraturmiljøet.

–Det gir et klart armslag videre til prosjektet og det betyr at kulturpolitikerne har tro på at dette er et godt prosjekt, sier han.

Styringsgruppen for litteraturhuset har også søkt om tilsvarende beløp fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune, og venter på at behandling av denne.

Penger til Avant Garden

I tillegg til litteraturhus gikk komiteen inn for støtte til prosjekter i regi av Trondheimsolistene og Teaterhuset Avant Garden.

Trondheimsolistene har de siste fem årene gjennomført flere prosjekter i samarbeid med Trondheim kommunes vennskapsby Ramallah. Nå er de invitert til å spille konserter i Ramallah, Betlehem, Jerusalem og Nazareth i julehelga 2013 og kulturkomiteen ønsker at de skal få 150 000 av Kulturfondet til å gjennomføre turneen.

–Dette er et kunstnerisk godt prosjekt som også er viktig for å opprettholde den gode kontakten Trondheim har med vennskapsbyen Ramallah, sier Moe, som representerer Venstre.

Kulturkomiteen gikk også inn for at Teaterhuset Avant Garden skal få 165 000 kroner av Kulturfondet for å «utrede romlige og dertil hørende tekniske behov, og avklare mulighetene for en flytting til Rosendal Teater» og for at Sør-Trøndelag Skikrets skal få 300 000 til å utarbeide en søknad om VM på ski i 2021.

Den endelige behandlingen av tildelingene fra Kulturfondet skjer i formannskapet 12. mars.