Gull og Gråstein består av Martin Mulholland og Halvar Paasche Madsen. I sommer turnerte de rundt i barnehager med stykket «Griseprinsen». Til årets Julemarked har duoen skrevet en annerledes juleforestilling.

–Det er morsomt å spille for barn. De blir så fort engasjert, og plutselig får man ekstra skuespillere, sier Madsen.

Samarbeidsproblemer

«Jenta og Julegildet» begynner med at bestemor sender jenta for å hente julematen, men den har forsvunnet. Det er trollet som har tatt den. Dermed må bestemor og jenta til fjellet der trollet bor for å få den tilbake.

–Bestemor vil lære jenta å være tøff, mens jenta vil snorke under dyna. De samarbeider ikke utpreget godt sammen, sier Mulholland.

Historien, sangene og lydkulissene er laget av Gull og Gråstein. Prosjektet har forandret og utviklet seg underveis, og de siste linjene ble visstnok skrevet på premieremorgenen.

–Det har vært en dynamisk prosess og det har vært gøy å finne på løsninger. Vi samarbeider heldigvis bedre enn karakterene vi skapt, sier Madsen.

Skrekkblandet fryd

Musikken er inspirert av folkemusikk, og historien er noe annet enn pakker, nisser og juletrær. Her får barna fjell, troll og en «klassisk power-ballade».

–Noen av de beste forestillingene jeg selv husker fra barndommen er de hvor jeg ble litt skremt. Spesielt godt husker jeg en Roald Dahl-oppsetning jeg så med skrekkblandet fryd. Den følelsen er en inspirasjonskilde, og vi har prøvd å lage en forestilling som er litt mystisk. Vi håper alle blir godskremt, sier Mulholland.

–Og underholdt, tilføyer Madsen.

«Jenta og Julegildet» vises gratis hver dag (untatt torsdag) på Torvet, kl. 12. I helgene går forestillingen litt senere, kl. 14.30.

Får hjelp: Det er bra barna hjelper jenta når trollet oppdager henne i fjellet sitt. Foto: KSENIA NOVIKOVA