Også tidligere år har beboere på Svartlamoen murret om at kulturfestivalen Eat The Rich har blitt for stor, og at det er et voldsomt stykke gratisarbeid som må til fra beboerne for å gjennomføre arrangementet. Og for en måned siden vedtok Svartlamoen beboerforening at det ikke blir noen festival i år. Dermed er det foreløpig slutt på det alternative kulturarrangementet, som første gang ble arrangert under Trondheims 1000-årsjubileum i 1997.

Kay-Egil Hauan er en av pionerene bak festivalen, og han sier at det hersker lettelse på Svartlamoen når det i år ikke blir noen Eat The Rich.

- Folk er rett og slett misfornøyde med hva festivalen har utviklet seg til å bli. Spesielt går misnøyen ut på at mange mener den har blitt for stor. Gleden med å arrangere den er ikke like mye tilstede som før, sier han.

Vil øke aktiviteten

Hele tiden har Eat The Rich vært en non-profitt-festival. Ingen har fått honorarer og ingen har blitt avkrevd billettpenger. Alt har vært gjort på dugnad av svartlamonittene. Hauan sier at det de siste årene har blitt vanskeligere å få med folk på planleggingen av festivalen, og at mye arbeid har blitt fordelt på få personer. Han sier at det var full enighet i beboerforeningen om å droppe årets Eat The Rich-festival.

Det hele startet som en undergrunnsfest som samlet ungdomsmiljøene i byen, men etter hvert som ordet spredte seg samlet Eat The Rich folk fra hele byen. For å gjøre festivalen mindre kuttet arrangørene ut hovedscenen under fjorårets festival, og pr-arbeidet til tider har blitt holdt på et minimum. Likevel gjorde jungeltelegrafen sin til at 3-4000 besøkende fikk se artister som Null$katte$nylterne, Sissy Wish og Don Martin fra en av de små scenene i august i fjor.

- Er det ikke et paradoks at Svartlamons egne kutter ut festivalen samtidig som det snakkes mye om bydelens rike kulturliv?

- Planen er å dele opp Eat The Rich i flere mindre arrangementer på ulike tidspunkt som krever mindre av arrangørene. Håpet er at vi dermed får levert flere arrangementer enn før, sier Hauan, samtidig som han understreker at festivalen ikke er lagt ned for godt.

Siril Gaare har som bookingansvarlig for Eat The Rich brukt mye av fritiden sin de siste årene på å arrangere festivalen. Hun etterlyser mer innsatsvilje og mener det er for få folk som tar ansvar.

- Folk her vil gjerne ha festivalen, men det er mangel på personer som har overskudd til å arrangere den. Vi får håpe den kommer seg til neste år. Og det er fritt fram for folk utenfor Svartlamon å være med og ta et tak, sier hun.

For koselig: Svartlamoen beboerforening har vedtatt at det blir ingen Eat The Rich-festival i år. Så mange møtte opp at festivalen ble for stor. Bildet er fra et tidligere år.