Newsweek og VG har allerede tyvstartet med sine glødende anmeldelser av «Ringenes Herre: Ringens Brorskap». Mandag hadde filmen verdenspremiere i London, og engelske kritikere har avgitt sin dom. Det ser fortsatt svært så positivt ut for hobbitheltene.

Ti av ti mulige

Anmelder Neil Roberts i The Sun går lengst. Han gir filmen ti av ti mulige poeng og er mest opptatt av hvor mye bedre den er enn Harry Potter.

- «Harry Potter» var en super barnefilm, men sammenlignet med «Ringenes Herre» er den som en episode av «Tenåringsheksa Sabrina», skriver Roberts. Han skryter hemningsløst av den første filmen i Peter Jacksons påkostede fantasytrilogi.

- Det gjør ingenting at personene og plottene er fjerne fra vår verden, all tvil blir feid til side av størrelsen og ektheten til kulissene, sminken og spesialeffektene, mener Roberts, som tror «Ringenes Herre» vil bli en like stor klassiker som de tre første Star Wars filmene.

- Snert og driv

Også The Guardians Xan Brooks er entusiastisk. Han kaller filmen en anglosaksisk versjon av «Snikende tiger, skjult drage», hvor actionsekvensene har imponerende snert og driv.

- Regissør Peter Jackson har tatt på seg en oppgave på størrelse med et fjell med denne filmen. Han greier seg utmerket, mener Brooks, som applauderer filmens tilnærming til boka: den originale historien blir fortalt med ærbødighet, men handlingen følger ikke teksten slavisk. Brooks mener det er et kvalitetsstempel at «Ringenes Herre» ikke er noen typisk popcornfilm. Den er alvorlig og trist, med en slutt som slett ikke sender publikum ut av kinosalene i godt julehumør.

Filmbladet Empire Magazine deler med vanlig generøsitet ut fem av fem stjerner.

- Dette er en sjangerfilm. Den er ikke perfekt, men den er en perfekt sjangerfilm, mener anmelder Colin Kennedy. Han synes at filmen har enkelte problemer, som at det store actionklimakset kommer midt i filmen isteden for til slutt.

- Hitler ville ha likt den

Den mest avmålte anmeldelsen kommer fra Thomas Sutcliffe i The Independent. Også han synes filmen har et imponerende utseende, med blendende vakre bilder og magiske dataeffekter.

- Noen av effektene varmer, slik som Gandalfs perfekte piperøykfigur, andre er isnende skumle, skriver anmelderen. Men Sutcliffe er mer skeptisk til innholdet i filmen, og synes Tolkiens verden har usympatiske trekk.

- Hitler ville ha frydet seg over denne filmen, med fæle Untermenschen, hjemmekjære hobbiter og ariske skjønnheter, skriver Sutcliffe, som dermed er enig med enkelte av de mest negative kritikerne av Tolkiens bøker.

Filmen har premiere i Norge 19. desember.