Gårsdagens flaggnekt fra museumsdirektør Pontus Kyander ved Trondheim Kunstmuseum har skapt voldsomme reaksjoner.

– At vi har en museumsdirektør som ikke kan se forskjellen mellom positiv nasjonalfølelse og ekstrem nasjonalisme, det synes jeg er ganske utrolig, sier Høyres gruppeleder i Trondheim, Yngve Brox til NRK.no.

Tviler på forståelsen

Han mener museumsdirektøren bør holde seg for god for slike uttalelser.

– Spørsmålet er om han forstår rollen sin som direktør for et viktig museum i byen, og om han har noe særlig god samfunnsforståelse, fortsetter Brox.

Brox sin partikollega Kjetil Utne, som er medlem av kulturkomiteen i Trondheim bystyre, ønsker derimot Kyanders utspill velkommen.

– Kulturen må være fri, og det er bra at vi tenker gjennom problemstillingen rundt nasjonalisme. Kulturens rolle er å provosere, sier han til Adresseavisen.

– En debatt vi trenger

Han presiserer at han ikke er enig i at bruken av det norske flagget kan være uttrykk for en negativ nasjonalisme, men mener Kyanders provokasjon er viktig for å skape debatt.

– Jeg vil forsvare Kyanders rett til å si det han sier. Det skaper en debatt som vi trenger, slår han fast.

På sin blogg stiller Utne seg svært positiv til Trondheim Kunstmuseums fremtid med Kyander som direktør.

Blant annet skriver Utne at han tror «flaggsaken bare er startskuddet på en reise som kan vise seg å være svært spennende i tiden fremover».

Gir sin fulle støtte

Hilde Opoku, styreleder i Stiftelsen Trondheim Kunstmuseum, støtter Pontus Kyanders utspill.

– Jeg synes det er helt betimelig å reise en debatt rundt flagget som symbol, og stiller meg helt og holdent bak direktøren i denne saken, sier hun.

Hun stiller seg uforstående til Trond Åm og Yngve Brox sine reaksjoner.

– Poenget med kunstmuseet er å provosere og stille kritiske spørsmål. Jeg synes Kyanders utspill er et friskt pust, sier Opoku, som også er gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne.